:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2016   12:05

0

120

OHR pozivao RS da poštuje osnovne temelje Dejtona

Portparol OHR je rekao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pažljivo prati razvoj situacije te da će se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.

Brkić kaže da planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno bi odbili da ispoštuju odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana RS-a da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već doneo odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim.

Odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, 12. augusta je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske", što znači da je i zvanično stupila na snagu.

Brkić je podsetio da u Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obavezujuće" za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije RS-a i njen Ustavni sud.

"U OHR-u razumemo da su emocije vrlo snažne kada se radi o pitanjima u vezi sa praznicima u BiH, ali kada o nekom pitanju sud donese odluku, onda to postaje pitanje vladavine prava i pošoivanja ustavnog poretka", rekao je Brkić, prenosi Fena.

Napomenuo je da je tako i u svim drugim zemljama te da konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda ne može biti poništena referendumom sprovedenim u jednom delu zemlje.

Takav postupak, dodao je, ne može da utiče na obavezu organa vlasti da provede sudsku odluku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva