:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2016   12:05

0

132

Ograda i na jugu?

Tako se pominje podizanje ograde i na Breneru, na međi prema Italiji, kako bi se sprečila svaka mogućnost da izbeglice koriste drugu rutu za prelazak u Austriju.

Na prelazu Špilfeld, ka Sloveniji, Austrija je već podigla ogradu i tamo je uvela novi sistem upravljanja prelaska granice, koji će narednih nedelja primati dnevno maksimalno do 100 tražilaca azila.

Ministar odbrane Hans-Peter Doskocil izjasnio se za uspostavljanje novog sistema upravljanja prelaska granice po ugledu na Špilfeld i na međi prema Italiji na Breneru.

U Austriji postoji strepnja da bi izbeglice, pošto je sve "uži" put preko Slovenije u Austriju, mogle izbeći na rutu preko Italije.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner priznala je da se razmišlja o podizanju ograde i još južnije od Špilfelda.

Ona je kazala da je nesporno među koalicionim partnerima da je neophodno pripremiti proširenje mera za obezbeđivanje granice.

Austrijski kancelar Verner Fajman je prethodno već ocenio da su potrebne pripreme za premeštanje izbegličke rute.

"Sve dok nema evropskog rešenja i bezbednosti spoljne granice EU, prioritet su sve mere koje će sprečiti talas na našim granicama", poručila je Mikl-Lajtner.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva