:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 02, 2015   12:05

0

115

OEBS želi bližu saradnju sa savezom oko Rusije


U obraćanju učesnicima sastanka, on je istakao da OEBS prvi put ima privilegiju da učestvuje na tom zasedanju i izrazio zadovoljstvo što je do te prilike došlo za vreme predsedavanja Srbije OEBS-u, imajući u vidu da je naša zemlja, kako je rekao, veoma zainteresovana za Organizaciju država kolektivne bezbednosti (ODKB), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Organizacija Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti je značajan partner OEBS-a. Naše dve organizacije dele više sličnih ciljeva", rekao je Dačić i podsetio da su sve države članice ODKB istovremeno države učesnice OEBS-a.

On je istakao da OEBS ceni dugotrajno i korisno iskustvo koje je ODKB stekla radeći u Centralnoj Aziji, posebno u oblasti borbe protiv transnacionalnih bezbednosnih pretnji, te da će ispitati mogućnosti za bližu saradnju.

Prema njegovim rečima, OEBS ima suštinski interes za jačanje saradnje sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama koje deluju u Centralnoj Aziji, kao i za podsticanje razmene iskustava i znanja.

"Naše dve organizacije bi mogle da ostvare bližu interakciju po pitanjima u vezi sa dugoročnim potrebama razvoja regiona, uključujući izazove u vezi sa Avganistanom", ukazao je Dačić.

Rezimirajući napore OEBS-a u Centralnoj Aziji, Dačić je rekao da se operacije te organizacije na terenu sprovode u pet centralnoazijskih država, te da je u njima angažovano više od 500 osoba.

"Naš sveobuhvatan pristup bezbednosti, koji obuhvata političko-vojnu, ekonomsku i ekološku, kao i ljudsku dimenziju, omogućava nam da pružamo ciljanu podršku u ključnim oblastima promovisanja bezbednosti i stabilnosti", naveo je on.

OEBS, kako je ukazao, ostaje posvećen primeni „Procesa srce Azije - Istanbul Proces", a posebno merama za jačanje poverenja u oblasti borbe protiv terorizma, narkotika, kao i u oblasti obrazovanja.

Ocenivši da bi centralnoazijske države mogle još više da doprinesu jačanju stabilnosti u Avganistanu i oko njega, Dačić je poručio da je OEBS spreman da poveća svoju ulogu platforme za praktičnu saradnju i dijalog među svim akterima.

On je podsetio da je tokom protekle dve godine OEBS kroz takozvani "Helsinški+40 proces" sprovodio sveobuhvatnu debatu o zajedničkim bezbednosnim izazovima i stanju agende organizacije.

"Uveravam vas da u godini 40. godišnjice od donošenja Finalnog akta iz Helsinkija srpsko predsedavanje OEBS-u će učiniti sve što je u njegovoj moći da se promoviše debata o izlasku iz postojećeg zastoja u evropskoj bezbednosti", rekao je on.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu, Dačić je konstatovao da je ona dovela u pitanje mnoge pretpostavke u vezi sa evropskim poretkom posle hladnog rata.

"Istovremeno, ona je pokazala trajnu snagu i prednosti OEBS-a kao organizacije koja je posebno pogodna da poveže evroatlantski i evroazijski region i da olakša kooperativna rešenja", zaključio je on.

Dačić od juče boravi u dvodnevnoj poseti Tadžikistanu, a prvog dana posete je istakao da OEBS treba da bude partner zemljama Centralne Azije u jačanju bezbednosti i izgradnji demokratskih odnosa, kao i da ne treba da se meša u unutrašnje političke prilike tih zemalja.

On se juče sastao sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom i ministrom spoljnih poslova Sirodžidinom Aslovim, a kako je najavljeno, imaće i bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejom, Jermenije Edvardom Nalbandijanom, Kirgistana Erlanom Abdildajevim, Kazahstana Jerlanom Idrisovim.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva