:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2017   12:05

0

110

OEBS: Izbori u Bugarskoj demokratski, ali manjkavosti postoje

U preliminarnom saopštenju posmatrača navodi se da je bugarski pravni okvir omogućio održavanje demokratskih izbora, kao i amandmani koji su usvojeni posle izbora 2014. s preporukama za poboljšanje, ali se ukazuje da su potrebni dalji napori u cilju boljeg izbornog procesa.

"Bugarski građani bili su u mogućnosti da naprave slobodan izbor na izborima koji su bili dobro organizovani, mada ima izvesnih nedostataka", saopštila je Mari-Kristin Dalo, predsednica delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ona navodi da su njenu delegaciju razni sagovornici informisali o slučajevima mešanja vlade neimenovane strane zemlje u bugarski izborni proces.

Među preporukama koje su ranije predložile Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanska komisija Saveta Evrope, a koje Bugarska tek treba da primeni, nalaze se one koje su vezane za glasačka prava, prijave o finansiranju kampanje i sistem pritužbi i žalbi.

U saopštenju se, takođe, navodi da bugarski izborni zakon zabranjuje kampanju na bilo kom drugom jeziku sem bugarskom što, kako se ocenjuje, ugrožava mogućnost nekih učesnika u izborima da komuniciraju sa biračima.

Prema preliminarnom saopštenju posmatrača, jedna od manjkavosti je i to što su neke stranke koristile zapaljivu i ksenofobnu retoriku, pretežno protiv romske i turske zajednice.

Takođe, bugarskim glasačima je bilo ograničeno informisanje usled nedovoljnog televizijskog izveštavanja i ograničavanja sadržine vesti u štampanim medijima, uz nedostatak političkog istraživačkog i analitičkog izveštavanja, zaključuje se u saopštenju.

Posle preliminarnog saopštenja posmatracca biće izdat konaccni izveštaj s preporukama bugarskim vlastima za otklanjanje nedostataka uoccenih u pravnom okviru i izbornoj praksi, napominje OEBS.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva