:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

114

OEBS instrument za očuvanje mira u pravim rukama

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Roksanda Ninčić je učestvujući na panelu "Reafirmacija uloge OEBS u upravljanju konfliktima", podsetila da u trenutku kada se Srbija kandidovala za predsedavanje OEBS-u Ukrajinska kriza nije se nazirala, a da je OEBS danas jedina organizacija koja posreduje u rešavanju krize na terenu.

Prema njenim rečima, OEBS nesumnjivo ima prednosti kao što su iskustvo u mediaciji i upravljanju konfliktima.

Ninčić je kazala da će OEBS dati i svoj doprinos u rešavanju migrantske krize, te je izrazila optimizam u vezi budućnosti organizacije.

Predsednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju Ištvan Ðermati ocenio je da je OEBS "divan instrument u pravim rukama", ali da, kako je rekao, trenutno nemamo prave ruke u Evropi i svetu.

Zemlje ne umeju da koriste taj alat, a nisu sposobne ni da naprave nove koje odgovaraju aktuelnim izazovima.

"To je glavni razlog što su sve međuanrodne organizacije u krizi, pošto su i države u krizi", ocenio je nekadašnji generalni sekretar OEBS i ponovio da je ta organizacija fleksibilna i jeftina.

OEBS je u Ukrjaini, prema njegovim rečima, dokazao da, kada mu se dozvoli da uradi nešto on to i može.

Takođe je kazao da je potrebno da Rusija ostane u OEBS-u, jer ta organizacija ne može bez te zemlje, zbog čega je bitno da se intenzivira dijalog sa Moskvom.

On je stao iza principa konsenzusa, iako je težak i zahtevan proces, jer smatra da je najbolji dijalog u rešavanju kriza, i da je nemoguće da se primeni neko rešenje ako postoji neka zemlja koja se tome protivi.

Specijalni izaslanik predsedavajućeg OEBS za zapadni Balkan Žerar Studman je podsetio da je 90-tih godina nastao geopolitički vakuum, u kome je OEBS uspeo da se nametne kao instrument za upravljanje krizama i uspostavljanju poverenja.

OEBS je jedini forum gde Amerikanci i Rusi zajedno sede i razgovaraju, naglasio je on dodajući da je to veoma bitno.

Šef misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur je ocenio da je konsekutivno predsedavanje Švajcarske i Srbije bilo veoma korisno za rad na terenu i rad organizacije.

On je ukazao da i 20 godina posle Dejtona u BiH ima mnogo bitnih pitanja koja treba rešavati, a misija OEBS može dati važan doprinos tome.

OEBS, prema njegovim rečima, u BiH ima veliki kredibilitet i energije da doprinese soluciji problema, a posebno odlično sarađuje na lokalnom nivou.

Bivša državna sekretarka Finske, direktorka Instituta za međunarodne odnose Teja Tilikajnen ukazala je da se treba posvetiti slabostim OEBS, kako bi se poboljšala organizacija.

On je naglasila da je, jedna studija iz Finske, pokazala važnost principa konsenzusa, te da smatra OEBS korisnom organizacijom.

Međutim postoje i stvari koje treba učiniti kako bi OEBS bio efikasniji.

Institucije OEBS, kao što je komesar za manjine, te i druge, moraju biiti više autonomne, i dobro opremljene mandatima i zadacima.

OEBS, prema njenim rečima, treba da ima važnu ulogu u spoljnopolitičkim agendama zemalja članice, jer od njih zavisi uloga te organizacije.

Misije na terenu su, kako je dodala, nešto posebno i to je ključ za brzo upozorenje kapaciteta i to je nešto čemu treba posebnu pažnju posvetiti.

OEBS, istakla je ona, treba da ostane važna platforma za kontrolu naoružanja, mera za uspostavljanje bezbednosti i danas je važnije nego ikada da se poveća poverenje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva