:

:

TV Most

clock

April 13, 2017   12:05

0

129

OEBS i opštine nastoje da poboljšaju programe socijalnog stanovanja

Obuke su organizovane u različitim mestima, širom Kosova, i pružale su predstavnicima opštinskih komisija za socijalno stanovanje, opštinskim službenicima za zajednice i povratak i predstavnicima zajednica, priliku da istraže načine kako poboljšati programe socijalnog stanovanja i odgovoriti na kašnjenja u pripremi trogodišnjih planova i imenovanju opštinskih komisija za socijalno stanovanje.

Oni su takođe razgovarali o svojim pravnim obavezama, najboljim iskustvima i među-sektorskoj saradnji opština kako bi se bolje pomoglo onima kojima je pomoć neophodna. Prema podacima opština, broj zahteva za socijalno stanovanje varira od 250 do 550 po opštini.

„Za sada su 17 od 22 opštine koje imaju osnovane opštinske komisije za socijalno stanovanje, pripremile i odobrile trogodišnje planove za socijalno stanovanje. Ove brojke treba da se poboljšaju,“ – izjavila je Barbara Rohman, direktorica odeljenja za ljudska prava i zajednice pri Misiji OEBS-a na Kosovu.

Obuke su se završile nizom preporuka. Dogovoreno je da opštine treba da pripremaju svoje programe za socijalno stanovanje na osnovu procene potreba, kao i da uključe opštinske službenike za zajednice i povratak i same zajednice u ceo proces. Učesnici su se takođe složili da u potpunosti poštuju pravne odredbe prilikom odabira korisnika i bavljenja žalbenim procedurama.

Oni su se složili da uzmu u obzir rodnu perspektivu prilikom odabira korisnika i pripreme planova za socijalno stanovanje i pravovremeno podnesu finansijske zahteve Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Misija OEBS-a ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Putem programa i aktivnosti koje su kreirane prema potrebama, Misija podržava institucije da odgovore na moguće nedostatke i dalje poboljšaju svoj rad.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva