:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2018   20:53

0

247

Odzvonilo privremenim penzijskim rešenjima

Piloti, balerine, rudari i svi ostali koji su u penziji sa beneficiranim stažom, uz izmenu zakona rešiće se u potpunosti ili delimično kaznenih poena. Budućim penzionerima neće se dešavati da što su poslednje mesece proveli na poslu koji nije beneficiran izgube pravo na punu penziju. I to nisu jedine izmene zakona.

"Prvi put će pred Socijalno-ekonomski savet i Skupštinu otići zakon koji nema nijednu negativnu tačku, sve što je predviđeno ovim zakonom pomereno je u pozitivnom pravcu", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Odzvonilo je privremenim penzijskim rešenjima, poslednja godina staža računaće se na osnovu ličnog koeficijenta, bez čekanja podatka o prosečnoj zaradi. Ipak, sindikati ne odustaju od zahteva za da se posle 65. kazneni poeni ukinu svima.

"Očekujemo u bliskoj budućnosti da se to stavi na dnevni red i da svi oni koji su silom prilika otišli u penziju pre 65. godine svoje kaznene poene imaju do 65. godine, a onda da posle toga kazne prestanu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Fiskalni savet je i dalje protiv takvog rešenja.

Resorni ministar tvrdi da finansije nisu jedini razlog zbog koga se ne ide na ukidanje kaznenih poena za sve.

"Sutra može da se desi da svi iskoriste to pravo i da nađu drugi posao u privatnom sektoru i kažu – da, ja želim sa 60 godina da odem u penziju, a već imam svoj dogovoren posao da radim privatno na nekom obezbeđenju", kaže ministar Đorđević.

"Ovde se radi o problemu ljudi koji su otišli, koji su oterani, izgubili svoja radna mesta i onda su došli do toga da je sa 60 godina trebalo da odu u penziju", kaže Orbović.

Sindikati podržavaju ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija. Samo smatraju da to nije trebalo da ide u Skupštinu zajedno sa izmenama penzijskog zakona, jer je za sistemska rešenja neophodna duža rasprava.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva