:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

181

Održan protest u Barseloni, na ulice izašlo 200.000 ljudi


Veliki broj demonstranata je noseći bele i crvene sveće uzvikivao "nezavisnost" dok su marširali centrom grada nakon održanog minuta ćutanja, javlja AFP.



Portparol policije u Barseloni rekao je da je na protestu učestvovalo oko 200.000 ljudi.


Protesti sa svećama održani su i u Đironi, Reusu i drugim gradovima Katalonije u znak protesta protiv presude španskog suda da zadrži u zatvoru dvojicu katalonskih lidera, predsednika katalonske Narodne skupštine i udruženja "Omnium Kultural", zbog navoda da su izazvali pobunu.



Sud je prosudio da su oni bili organizatori masovnih demonstracija u Barseloni koji su ometali policijsku operaciju protiv pripreme referenduma o nezavisnosti, koji je održan u toj španskoj pokrajini 1. oktobra.



Kako je AP ranije preneo, kada su počeli da se okupljaju, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nosili su transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udarali u lonce i trubili automobilskim sirenama.



Demonstracije, navodi francuska agencija, događaju se u vreme kada se bliži krajnji rok koji je zvanični Madrid postavio za lidera Katalonije Karlesa Puđdamona da saopšti da li planira ili ne da proglasi nezavisnost nakon zabranjenog referenduma.



Puđdamon je do sada odbijao da pruži konačan odgovor, pozivajući umesto toga, španskog premijera Marjana Rahoja na pregovore.



Međutim, Rahoj je odmah odbacio da posreduje i ukoliko Puđdamon ne odustane, on će najverovatnije početi da uvodi direktnu kontrolu nad ovim poluautonomnim regionom.



Takav potez mogao bi da eskalira najgorom političkom krizom u Španiji od one koja je proizašla iz vojne diktature 1997, ocenjuje agencija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva