:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2017   13:16

0

184

Održan simpozijum pod nazivom "Novine u infektologiji "

Simpozijum "Novine u infektologiji "organizovan je sa ciljem kako bi se zdravstveni radnici upoznali sa novinama iz oblasti infektivnih bolesti.

Infektolog profesor doktor Radoslav Katanić smatra da infektivne bolesti nisu niti će biti u defanzivi .


"Pored novih otkrića u lečenju zaraznih žutica virusa hepatitisa, postoje i brojni novi momenti kako što su migrantorna kretanja ljudi iz područja u kojima zarazne bolesti postoje čime se moguće kompromituje i zdravstveno stanje u našoj zemlji", rekao je Katanić i dodao da se za sada to nije desilo ali da smo mi spremni i na to.


Neophodno je da se srpska naulna reč čuje i na ovim prostorima te je zato Medicinski fakultet uvek bio stecište ovakvih dešavanja.


Dekan Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić je rekao da će srpska naučna misao još mnogo godina trajati i širiti se na prostoru Kosova i Metohije.


Za profesora doktora Predraga ÄŒanovića dekana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu simpozijum je nastavak saradnje fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i prištinskog sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Jedan od pionira inektologije na KiM profesor doktor Stevan Baljošević nije krio zadovoljstvo što infektologija u Prištini, zahvaljujući vrsnim stručnjacima, kako kaže , ina ostojne naslednike i u Kosovskoj Mitrovici.


"Očekivali su mnogi da proterivanjem iz Prištine srpska infektologija prestaje da bude na KiM. Međutim prevarili su se , ovde postoje izvanredni uslovi, zgrada, konfor, personal, specijalisti ", rekao je on i naglasio da se svima kojima je potrebna pruža pomoć sa mnogo ambicija , uspeha i sa profesionalnim priznanjima u celoj državi.


Razmena znanja i iskustava iz svake oblasti medicine uvek je značajna kako za profesore tako i za studente ove visokoškolske ustanove.


"Drgao mi što su eminentni stručnjaci bili naši gosti a posebno me raduje zainteresovanost studenata da prisustvuju simpozijumu, da čuju i nauče nešto novo", rekao je student prodekan Nikola Miljković. I njegova koleginica podpredsednik studentskog parlamenta Danijela Vićentijević deli ovo mišljenje i ističe da je ovo i prilika da se neko od njih opredeli za oblast infektologije.


Pokrovitelji simpozijuma su Medicinski fakultet, KBC Kosovska Mitrovica i Opština Kosovska MItrovica.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva