:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

130

Odrediti ciljeve pokretanjem preventivnih mera

"Međunarodna zajednica ima sreću što može da promeni tok neprenosivih bolesti", rekla je dr Margaret ÄŒen, direktor SZO predstavljajući ovaj izveštaj.

Ona je dodala da bi ulaganjem između jednog i tri dolara godišnje po osobi, zemlje širom sveta mogle bitno da smanje broj pacijenata i smrti izazvanih nezaraznim bolestima.

"U 2015. svaka zemlja bi trebala da odredi svoje ciljeve pokretanjem preventivnih mera, jer će bez toga milioni života opet biti izgubljeni", istakla je ÄŒen.

Prerane smrti od neprenosivih bolesti mogle bi se, takođe, izbeći kampanjama protiv duvana, alkohola i u korist telesnih i sportskih aktivnosti.

SZO u izveštaju ističe da šest zemalja beleži vrlo visoku stopu preranih smrti, među kojima su Avganistan, Fidži, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolija i Gvajana.

Inače, SZO je 2013. pokrenuo plan smanjenja preranih smrti između 2013. i 2020. za 25 odsto, a koji sadrži devet ciljeva.

Neke zemlje su već postigle rezultate pokretanjem tog plana, pa je tako u Turskoj broj pušača između 2008. i 2012. smanjen za 13,4 odsto posle porasta cena duvana i upozorenja o njegovoj opasnosti na kutijama cigareta.

Potrošnja slatkih napitaka prosečno se smanjila za 30 odsto u Mađarskoj koja ističe opasnosti šećera za zdravlje, a Argentina, Brazil, ÄŒile, Kanada, Meksiko i Amerika pokrenuli su kampanje s ciljem smanjenja količine soli u namirnicama.

SZO, takođe, ističe da trenutno u svetu ima 42 miliona gojazne dece, koja bi mogla da dobiju kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak ili bolesti ve

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva