:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

207

Odnosi Srbije sa SAD u znaku predsedavanja OEBS-om

Ambasador je naveo da je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobio uveravanja da će problem u vezi sa slučajem Bitići biti rešen.

Matković je članovima skupštinskog Odbora za inostrane poslove, pred odlazak na dužnost, rekao da je jedan od njegovih važnijih zadataka predstavljanje Srbije u Vašingtonu u okviru srpskog predsedvanja OEBS-om.

"Od Srbije se očekuje da bude neutralna, transparenta i da brani principe te organizacije", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ekonomsku saradnju su u prošlosti opterćivali politički odnosi, ali je sada mnogo bolja sitaucija.

"SAD ceni ono što smo postigli u regionu, u odnosu sa susedima, dijalogu Beograd - Priština i na polju bilateralnih odnosa. Postoje velike mogućnosti za strane investicije, pa planiram da neposredno kontaktiram velike američke kompanije i predstavim im mogućnosti Srbije", rekao je Matković.

On je naveo da će u tim razgovorima ukazati na to da Srbija ima političku stabilnosti, ekomomsku saradnju sa regionom, posebne sporazume sa Rusijom, Kazahtsanom, Turskom...

Ambasador je rekao da Srbija, zahvaljujući izvozu automobila iz kragujevačkog Fiata, ima "ogroman suficit sa SAD, da treba naći nove mogućnosti, jer je američko tržište zahtevno i treba ispuniti standarde", na čemu će raditi.

Matković je, posle razgovora sa poslanicima, obećao da će "nova reč" u SAD, pored imena tenisera Novaka Ðokovića i malina, biti i Kombinat Trepča i pronalaženje investitora i za druge kompanije u Srbiji.

On je naveo da će po odlasku u SAD raditi i na unapređenju vazdušnog saobraćaja i potpisivanju sporazuma Er Srbije sa američkom federalnom vazduhoplovnom asocijacijom, vojnoj saradnji koja je i sada zadovoljavajuća, posebno kada je reč o sradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Posebno dobri rezultati postignuti su u pomoći pri profesionalizaciji Vojske Srbije u obuci kadorva i unaprednjenju kapaciteta u multinacionoanim operacijama, dodao je on.

"Jedan od prioriteta SAD je borba protiv međunarnodg terorizma. Srbija je spremna da sarađuje u ovoj oblasti, razvijena je policijska saradnja, imamo dobru saradnja sa DEA, sa FBI, a planira se da se njihova kancelarija iz Sarajeva, za borbu protiv organizovango kriminala, prebaci u Beograd", rekao je on.

Matković je kazao da je srpska dijapsora u SAD brojna, iako postoje razlicite procene kolika je, zaista značajna na planu investicija i konakata i treba te kapacitete iskoristiti.

Matković se osvrnuo i na pitanje Kosova i Metohije, rekavši da SAD imaju konstantu koju je teško promeniti, ali da je Srbija postigla zavidan rezultat u dijalogu sa Prištinom.

Ambasador je završio obraćanje analizom Ambasade, rekavši da ona trenutno ima osam diplomata, da će uskoro biti šest, što će u mnogome otežati rad jer se pokriva još 13 zemalja na nerezidencijalnoj osnovi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva