:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

120

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, Vučić i Kover su konstatovali da je napravljen suštinski pomak u prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti, pa je u razgovoru ocenjeno da je zaokružen proces istorijskog pomirenja.

Vučić je, kako se navodi, istakao da u Srbiji veoma poštujemo mađarsku nacionalnu manjinu i da je ona, kao i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj, most za saradnju dveju zemalja.

Premijer je, dodaje se, izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci evrointegracijama Srbije koju nesebično pruža i kroz razmenu iskustava iz svog pregovaračkog procesa i kroz stručnu pomoć našem pregovaračkom timu.

"Dvojica sagovornika razmotrila su i mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje, kao i saradnje na ostvarenju energetske bezbednosti dveju zemalja", navodi se u saopštenju i dodaje da je istovremeno konstatovano da nisu iskorišćeni svi potencijali i da će najavljena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte uz pomoć kineskog kapitala, a za koju je upravo završena studija izvodljivosti, dati dodatni podsticaj.

Kover je istakao je da postoji velika zainteresovanost mađarskih kompanija za privatizaciju srpskih preduzeća.

U razgovoru predsednika srpske vlade i mađarskog parlamenta postignuta je saglasnost da se sledeće godine obeleži 560 godina od zajedničke borbe protiv Turaka pod vođstvom Sibinjanin Janka, kao i da se osnuje zajednička fondacija o ličnostima koje su pozitivno obeležile zajedničku istoriju Mađarske i Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva