:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

159

Odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijsko visokom nivou.

Gojkovićeva je istakla da je izjava predsednika dve države o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva od izuztenog značaja za Srbiju i Kinu, te dodala da je sa Džangom razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dva parlamenta i ciljevima koja ta saradnja treba da ostvari.

Memorandum o razumevanju, podvukla je Gojkovićeva, je još jedan korak i potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, koje je uspostavljeno zahvaljujući politici i rukovodstvima dve države.

Predsednica parlamenta je poručila da će Srbija nastaviti sa podrškom politici jedne Kine, kao što Kina pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Gojkovićeva je posebno podsetila na značaj sporazuma o ukidanju viza između Srbije i Kine, koji je, kako je rekla, unapredio saradnju u oblasti turima i koji otvara potencijale za bolju i veću saradnju na ekonomskom polju.

"U tom smislu, očekujemo uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog grada u Kini", rekla je Gojkovićeva.

U razgovoru sa kineskim kolegom posebna pažnja je posvećna i saradnji u oblasti kulure, jer je za obe zemlje značajno otvaranje kulturnih centara u Beogradu, odnosno Pekingu, istakla je Gojkovićeva i dodala da je veliki potencijal u saradnji u oblasti filmske industrije.

Zahvalila se kineskom kolegi što je prihvatio njen poziv da dođe u zvaničnu posetu Srbiji, navodeći da će se Džang sutra na posebnoj sednici obratiti poslanicima, što će, kaže, biti njegovo prvo obraćanje u nekoj stranoj državi.

Predsednica parlamenta se zahvalila i na donaciji računarske i tehničke opreme Skupštini Srbije, koja će, kazala je, unaprediti i modernizovati rad parlamenta.

Gojkovićeva je kineskom kolegi poklonila sliku naivne umetnosti iz Kovačice, kao značajnog dela kulturne baštine Srbije, slikarke Zuzane Vereski.

Džang je, nakon potpisivanja Memoranduma, istakao da su Srbija i Kina prijatelji u svim uslovima i važni partneri.

"Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz strare tradicije", rekao je Džang.

Podsetio je da je prošlog juna kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju, i da su tada lideri dve zemlje odlučili da bilateralnme odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, čime su otvorili novo, istorijsko poglavlje saradnje Srbije i Kine.

"Prijateljstvo dve zemlje nepokolebljivo"

Džang je poručio da je prijateljstvo i bratstvo između Kine i Srbije nepokolebljivo, te da predstavlja konsenzus lidera i svih društvenih krugova dve zemlje, što Kina, kaže, mnogo ceni i vrednuje.

"Pridajemo veliki značaj razvoju odnosa saradnje i prijateljstva sa Srbijom i spremni smo da dalje učvršćujemo međusobno političko povernje i produbljujemo saradnju za dobrobit naroda obe zemlje. Da ostvarujemo zajednički prosperitet i dajemo doprinos za ubrzan razvoij odnosa i novu stranicu saradnje Srbije i Kine, ali i Kine i zemalja centralne i istočne Evrope", rekao je Džang.

Navodeći da je ovo njegova prav poseta Srbiji, Džang je rekao da je Kongres spreman da ulaže dodatne napore, sa Skupštinom Srbije, u implenmentaciju važnih diogovora lidera dve zemlje.

"Da grabimo istorijsku šansu izgradnje 'Pojasa i puta' i da intenziviramo prijateljsku razmenu i saradnju i stvaramo još čvršću sudbinsku zajednicu Srbije i Kine", rekao je Džang i dodao da je saradnja zakonodavnih organa važan deo međunarodnih odnosa.

"Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, saradnja zakonodavnih organa je ušla u novu fazu", rekao je Džang.

Džang će se sutra na posebnoj sedniciobratiti srpskim poslanicima.

On je posetu počeo obilakom mesta gde je nekada bila kineska ambasada pogođena u NATO bombardovanju 1999. godine, dok će sutra sa premijerkom Anom Brnabić posetiti Železaru Smederevo i termoelektranu Kostolac.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva