:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

175

Odluka Skupštine šteti odnosima SADi EU sa Kosovom



"Ni na koji način ne želim da minimiziram opasnost takve odluke za odnose SAD i Kosova. To je ozbiljna odluka koja će, ako se ne promeni, izazvati velike štete”, rekao je Huper za Glas Amerike, program na albanskom i dodao da bi ta odluka, ukoliko se ne promeni imala ozbiljne posledice.

On smatra da će odluka, takođe imati teške posledice i po odnose Kosova sa zemljama EU.

"Posebno Nemačka, koja je među zemljama prijateljima učinila ozbiljne napore kako bi posredovala u stvaranju boljih odnosa između Kosova i Srbije, da se sporazum o severu konstruktivno primeni i da Srbija prihvati učlanjenje Kosova u UN. Ako odluka ostane na snazi to bi bio veliki korak nazad u odnosima sa Evropom, da ne govorim o SAD. To bi štetilo naporima da Kosovo bude bliže Evropskoj uniji i otvorilo put ka učlanjenju. To bi bio korak nazad u odnosima i naporima Kosova da se učlani u NATO”, rekao je Huper.

Huper je ocenio da treba organizovati još jedno glasanje i obezbediti da se zakon o specijalnom sudu usvoji.

Formiranje međunarodnog tribunal za ratne zločine od strane Savet bezbednosti UN-a prema njemu bio bi najgori mogući scenarijo.

“Stvaranje suda od strane SB UN značio bi početak procesa koji znači povratak unazad, što će pogoršati alternative za Kosovo. Ako se na Kosovu sud koji ima podršku SAD ne prihvata, kako će se gledati na sud koji budu formirale UN”, zapitao se Huper.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva