:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

179

Odluka o zaduženjima u švajcarcima doneta pažljivo

Odluka Narodne banke je, podseća, obavezujuća i predviđa da se u periodu ne dužem od 30 dana građanima ponude aneksi ugovora.

U autorskom tekstu za Nedeljnik Tabaković kaže da ovoga puta NBS traži od banaka detaljno izveštavanje o ponudi koju su dali korisniku kredita pojedinačno, a ukoliko se banke ne budu pridržavale te odluke biće sankcionisane.

"Ići ćemo i u banke, kako bi se na licu mesta uverili da će građani dobiti najmanje ova četiri modela koja su predviđena našom odlukom", poručuje guvernerka i dodaje da će građani, kao i do sada, moći da reaguju preko Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

Banke koje se ne budu pridržavale naše odluke, a to će biti utvrđeno kroz postupak kontrole ili kroz osnovane pritužbe građana, snosiće sankcije koje su takođe predviđene odlukom, kaže Tabaković.

Podsećajući na predložena četiri modela, Tabaković ističe da će uvek biti "generala posle bitke" i naknadne pameti, kao i onih koji bi to bolje.

Podsetila je i da je Narodn banka ukazivala na rizike zaduživanja u švajcarskom franku na dugi rok.

Takođe, pored ukazivanja na rizik dugoročnog zaduživanja u švajcarskim francima, Narodna banka je često pozivala građane da izvrše konverziju kredita indeksiranih u francima u kredite indeksirane u evrima. Konverziju smo podržali različitim merama.

Međutim, građani su se u izuzetno malom broju odazvali na te pozive, kaže guvernerka i dodaje da je poslednji poziv bio u decembru prošle godine kada se odazvao jedan odsto pozvanih klijenata.

"Dakle, bilo je poziva i prilika za konverziju ovih kredita u kredite indeksirane u evrima, ali one nisu iskorišćene. Istraživanje razloga zbog čega je to tako manje je važno u ovom momentu, daleko je važniji pokušaj da se pomogne porodicama koje se suočavaju sa problemima u otplati ovih kredita", navela je Tabaković.

Prema njenim rečima, analiza socijalne strukture govori da su se u švajcarskim francima zaduživali građani koji su podizali veći kredit da bi kupili znatno veći stan, ili pak stan za izdavanje, ali bilo je i građana koji su zbog niže rate kredita obezbedili jednu sobu više za svoju porodicu.

"Ali da nije bilo te niže rate, jedan broj građana ne bi mogao ni da kupi stan. U strukturi korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima oni su manjina, ali se ne može zanemariti činjenica da su oni tu, da je njihov materijalni status u međuvremenu dodatno pogoršan", istakla je.

Guvernerka tvrdi da je NBS bila potpuno zatečena poslednjom odlukom o skoku švajcarskog franka.

"Neko će reći da je Narodna banka bila spora u donošenju mera. Da smo dugo analizirali i odmeravali rešenja. Mi kažemo da smo bili oprezni. Tražili smo održiva, i, koliko je to moguće, pravična rešenja", kaže Tabaković i ukazuje da je umeđuvremenu, u odnosu na januarski dan kada je kurs švajcarskog franka gotovo izjednačio sa kursom evra, došlo do njegovog slabljenja od oko 1,08.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva