:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

117

Odluka o izborima u rukama srpskih političara

On je u intervjuu za "Danas" rekao da će predložiti otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja krajem godine, uz napomenu da Srbija još nije okončala posao u vezi sa poglavljima 23 i 24.

“Srbija je, takođe, finalizovala implementaciju dogovora u vezi sa ključnim sporazumima sa Kosovom, kao deo procesa normalizacije, kojim se bavi poglavlje 35. Ovo predstavlja ključno dostignuće kada je reč o procesu normalizacije, i ja se nadam da će to utabati put ka postizanju sporazuma između zemalja članica, o otvaranju prvog poglavlja, još tokom ove godine”, rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje.

On je istakao da su posvećenost premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, doprineli ove nedelje finaliziranju dogovora o implementaciji četiri ključna sporazuma o energiji, telekomunikacijama, osnivanju ZSO, kao i rešavanju pitanja slobode kretanja i mosta u Kosovskoj Mitrovici.

"Premijer Vučić i njegova vlada su preduzeli istorijske korake kako bi unapredili regionalne veze", rekao je Han i podsetio da je srpski premijer, takođe, doneo i istorijsku odluku da prisustvuje komemoraciji kojom je obeležena dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici.

Upitan o problemu izbeglica, Han je rekao da EK pažljivo prati situaciju.

"Mi smo izdvojili 390 hiljada evra kao hitnu podršku, ukljucujući humanitarnu pomoć, kao i prošle godine, tokom poplava. Uz ovo dolazi još i oko 8,2 miliona evra koji su već izdvojeni ili će to uskoro biti, kako bi se poboljšalo nadziranje granica, ojačao sistem azila i proširili smeštajni kapaciteti za tražioce u Srbiji", precizirao je Han.

On je ujedno pozdravio prve korake srpskih vlasti kako bi se nosile sa prilivom izbeglica, tokom proteklih nekoliko nedelja, u vrlo teškim okolnostima.

"Raspoređivanje dodatnih snaga reda na granicama, uz otvaranje centara za snabdevanje u Preševu privremeno humanitarno sklonište otvoreno u Kanjiži, daju rezultate”, rekao je Han i dodao da će dodatna podrška EU "biti zasnovana na proceni o potrebama".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva