:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

164

Odlučivanje članica NATO o ostanku na KiM rušenje rezolucije


Ministar je kazao da u sastavu KFOR-a se nalaze i zemlje, koje nisu članice NATO-a, kao što je recimo Austrija i upitao na koji način će se ona izjašnjavati o tome.



"Ne, KFOR ima mandat koji mu je dat na osnovu rezolucije 1244 na osnovu relevantnih odluka UN, ne na osnovu volje NATO-a ili volje bilo koje pojedinačne zemlje. Možete vi da srušite međunarodno pravo, uostalom srušili ste ga time što ste priznali Kosovo i bombardovali SR Jugoslaviju, možete ga opet srušiti, ali to su stvari koje se vraćaju onima koji su ih pokrenuli", kazao je Vulin za TV Pink. 



Upitao je čemu je potrebna i čemu bi služila kosovska vojska kada se na KiM KFOR garantuje bezbednost. 



"Imate članove KFOR-a koji su dobro obučeni pripadnici jakih armija, oni su odgovorni za bezbednost na KiM i svi se slažemo da bezbednost na KiM, pogotovu za Srbe nije dobra i sada će KFOR da ode, sada će da odu obučene vojske, a doćiće neki veterani OVK i oni će da garantuju bezbednost. Kome će da garantuju bezbednost i od koga uostalom oni štite KiM?", naveo je ministar. 



Dodao je i da kada dođe do promene stanja na terenu, prvo što svaka vojska uradi počinje da se odnosi prema toj novoj činjenici, prema promeni i počinje nešto da planira. "ÄŒitav region će početi da se odnosi, ukoliko dođe do formiranja te veteranske organizacije OVK, jer nema ništa drugo što bi tamo moglo da postane vojska, svi u okruženju će početi da se odnose prema toj činjenici, a to neće biti odnos da su mnogo srećni i radosni što se pojavila neka nova vojna formacija", kazao je Vulin. 



Upitao je i protiv koga se uostalom usmerava ta vojna formacija, ko je to pretnja KiM, ko je to pretnja ljudima koji žive tamo, a da im nije dovoljna garancija Savet UN i hiljade vojnika KFOR-a.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva