:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

183

Odloženo uvođenje platnih razreda za godinu dana




 


Usvojen je i Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji predviđa da će za isti posao u svakoj službi plata biti ista.


Zaposlenima će se pravedno meriti učinak i na osnovu toga će moći da se napreduje.



Predviđeno je da kvalitet i znanje budu glavni kriterijumi za zapošljavanje u javnim službama i to isključivo preko konkursa, a cilj Zakona o zaposlenima u javnim službama je i efikasna javna uprava od koje bi građani dobijali kvalitetniju uslugu.



Novim rešenjima uređuju se radni odnosi i plate zaposlenih u javnim službama.



Uvode se instrumenti za uspostavljanje funkcije upravljanja ljudskim resursima u javnim službama - kadrovski plan, konkursni postupak i vrednovanje radne uspešnosti.



Zaposleni može biti obavezan da bude stalno dostupan radi pružanja neophodnih usluga korisnicima javne službe van svog radnog vremena, ako se ukaže takva potreba, ako je posebnim zakonom utvrđena ta obaveza dostupnosti.



Zaposleni je dužan da, po pismenom nalogu neposrednog rukovodioca, radi i poslove koji nisu u opisu njegovog radnog mesta ako za njih ispunjava uslove, zbog privremeno povećanog obima posla, zamene odsutnog zaposlenog ili u slučaju da na određenom radnom mestu nije zaposleno nijedno lice za šta će dobijati adekvatnu nagradu.



Vrstu i trajanje poslova određuje neposredni rukovodilac pismenim nalogom, najduže do 30 radnih dana u periodu od šest meseci



Zaposleni može da odbije rad po pismenom nalogu ako se radi o poslovima koji ne odgovaraju vrsti i stepenu stručne spreme koji se zahtevaju za poslove koje zaposleni obavlja na svom radnom mestu



Ako zbog privremenog ili trajnog premeštaja dolazi do promene mesta rada, premeštaj se može izvršiti bez saglasnosti zaposlenog samo ako je mesto rada na koje se zaposleni premešta udaljeno manje od 50 km od mesta rada na kojem je zaposleni radio pre premeštaja što odgovara i postojećem rešenju, po važećem Zakonu o radu.



Zaposleni može da bude premešten na drugo odgovarajuće radno mesto, u drugo mesto rada samo uz svoju pismenu saglasnost.



Zaposleni može biti obavezan da bude stalno dostupan radi pružnja neophodnih usluga korisnicima javne službe van svog radnog vremena, ako se ukaže takva potreba.



Trudnici, majci sa detetom do tri godine života, samohranom roditelju deteta do sedme godina života ili deteta koje je invalidno lice ili lice umereno do teško ometeno u razvoju, može se odrediti pripravnost roditelju deteta samo uz njegovu pismenu saglasnost.



Zakonom kojim se uređuje rad javne službe može da se uredi interno tržište rada u cilju planiranja kadrova u određenoj oblasti rada javne službe, ostvarivanja potreba javnih službi za kadrovskim kapacitetima, utvrđivanja podataka o radnim mestima u javnoj službama koja nisu popunjena, podataka o zaposlenima za čijim radom je prestala potreba, kao i podataka o drugim kadrovskim potrebama.



Zaposleni sa detetom do sedme godine života ima pravo da na svoj zahtev, iz radnog odnosa sa punim pređe u radni odnos sa nepunim radnim vremenom najmanje sa polovinom punog radnog vremena.



Poslodavac je dužan da zaposlenom koji je radio sa nepunim radnim vremenom omogući prelazak na puno radno vreme na njegov zahtev a najkasnije do isteka okolnosti koje su bile osnov za prelazak na rad sa nepunim radnim vremenom.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva