:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

130

Odlazak u Srebrenicu doprinosi boljim odnosima

Ðurđević je Tanjugu rekao da ponuda premijera može da doprinese da se svi u Srbiji suočimo sa događajima na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratova devedesetih.

"To je i korak ka boljem sagledavanju teške zajedničke prošlosti, a može da doprinese i sagledavanju žločina koji su počinjeni i prema Srbima i svima ostalima", rekao je Ðurđević i dodao da taj čin može doprineti i sagledavanju uloge koje su imale određene stranke, pojedinici i pre svega politike u ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Ðurđević je rekao da je zločin u Srebrenici velika tragedija i da je odlazak predstavnika države kao što je Srbija na obeležavanje godišnjice veoma važno, te da ne sme da bude uslovljeno dnevno političkom dinamikom niti izjavama pojedinih političara iz BiH.

Važno je, navodi, da postoji želja da se iskaže pijetet prema žtvama i da to bude cilj.

"A onda se u dobroj klimi i atmosferi između Srba i Bošnjaka koja će, nadam se, iz toga nastati, može razgovarati i o drugim temama koje opterećuju odnose", rekao je Ðurđević, koji je istakao da je 11. jul važan datum u istoriji koji treba da podseća da strašni zločini više nikad ne smeju da se dese ni u regionu ni na svetu.

Govoreći o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, Ðurđević je rekao da je dobro što je doneta odluka da se ne traži da Rusija uloži veto u SB UN, jer bi to, smatra, otežalo međunarodni položaj Srbije.

"ÄŒinjenica da nije pozvana Rusija da uloži veto, dovoljno govori o dobronamernosti inicijative da se oda počast žrtvama u Srebrenici", smatra Ðurđević.

Dodaje da Srbija u dogovoru sa međunarodnim sagovornicima može da pokuša da doprinese rezoluciji svojim idejama, koje bi bile korisne za buduće odnose u regionu i opominjale svet da takve tragedije ne bi smele da se ponove.

Premijer Akleksandar Vučić danas je rekao da Srbija nije spremna da podrži predlog rezolucije o Srebrenici, ali da je on spreman da ode na obeležavanje 20 godina Srebrenice i oda poštu bošnjačkim žrtvama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva