:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2016   12:05

0

136

Odlazak u Rusiju ranije dogovoren, referendum gotova stvar

Dodik je novinarima u Predsedništvu Srbije rekao da mu je drago ako se nastave spekulacije da ide u Rusiju zbog referenduma, ističući da je stav te zemlje o tom pitanju jasan.

"Nije presudna činjenica da li ja idem ili ne idem 22. septembra (u Rusiju), nego je presudna naša odluka da taj referendum sprovedemo", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje zašto tri dana uoči najavljenog referenduma ide u Rusiju, kada i sam kaže da je jasan stav Rusije o tom pitanju.

Dodik navodi da RS ima kontinuitet razgovora sa rukovodstvom Rusije i da će razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

"Jeste važan trenutak, ali sigurno ne toliko značajan kao što su spekulacije da je to vezano samo za referendum. Referendum je gotova stvar, on će se održati 25. septembra, sve tehničke i druge pripreme su urađene", rekao je Dodik, koji je dodao da je sastanak u Moskvi dogovoren prilikom njegove ranije posete Sankt Peterburgu.

On je podsetio na pokušaje sprečavanja referenduma u RS, ističući da Srpska zna šta je njen interes i da će ga odlučno braniti.

"Ne može niko iz sveta da očekuje da Bakir Izetbegović ukine Srbima Dan republike i da Srbi to mirno prihvate", rekao je Dodik, ocenjujući da je to ponižavanje i da je teško poverovati da Izetbegović, kao "osvedočeni protivnik RS koji je ranije govorio da ona treba da nestane i pripisivao joj razne etikete kao što je genocid" ima dobre namere.

"Å to se tiče osporavanja, svi su uradili što su mogli, mislim da je međunarodna zajednica u funkciji bošnjačkih interesa u BiH, i to pokazuje u kontinuitetu, tako i ovaj put", rekao je Dodik.

Na pitanje očekuje li od predsednika Rusije Vladimira Putina podršku za referendum, Dodik je rekao da je Rusija to već rekla, te da ostaje na poziciji zašite međunarodnog prava.

"To podrazumeva i povelju Ujedinjenih nacija, kojom je dato pravo narodima na referendum, onda, zašto se to nekome brani, ako je to dozvoljeno aktom Ujedinjenih nacija", upitao je Dodik.

Kako je naveo, Rusija nikada nije osporila Dejtonski sporazum i Bosnu i Hercegovinu, a isto tako govori da poštuje i status i pravo Republike Srpske, dat Dejtonskim sporazumom.

"Rusija se samo tako ponaša. Mi koji branimo Dejtonski sporazum osuđujemo se kako ga kršimo i proglašavamo se lošim momcima, a oni koji su ga masovno kršili, oni se slave. Poštujem Rusiju zato što je ostala dosledna poštovanju međunarodnog prava, voleo bih da to vidim i kod drugih, ali ne vidim", rekao je Dodik.

Primetio je da bi i referendum o vremenskim nepogodama ili poplavi bio osporavan.

Predsednik RS je naveo da Bosna može da preživi samo ako se vrati na poziciju poštovanja Dejtonskog sporazuma.

"To je danas teško očekivati. Ali vreme koje dolazi, ukoliko tu Bosnu ne vrati na tu poziciju Dejtonskog sporazuma, Bosna nema nikakvu podršku što se tiče nas", naveo je Dodik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva