:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2015   12:05

0

115

Odbrana SPC na KIM kroz briselski dijalog

“Smatramo da je došao trenutak da ovde u Briselu branimo položaj Crkve, kojoj već godinama pokušavaju da umanje prava, značaj i ulogu", rekao je Đurić novinarima, dodajući da Srbija na to nikad neće pristati.

On je kritikovao nastojanje Kosova da se učlani u Unesko, rečima da “ne mogu oni koji su rušili i palili crkve sada pririkriveni u jagnjeću kožu tražiti da ih štite”.

Đurić je izjavio da ne veruje da je istinita tvrdnja prištinskih vlasti da su od NATO dobili zeleno svetlo za stvaranje kosovske vojske.

"NATO je ozbiljna organizacija i ne bi tek tako prešli preko rezolucije 1244”, rekao je on i dodao da je građanima Kosova dosta oružja, vojski i uniformi i da stvaranje vojske neće rešiti problem nezaposlenosti, koja na Kosovu dostiže 60 odsto.

Pored SPC, Đurić je tokom današnje runde tehničkog dijaloga razgovarao i o formiranju Zajednice srpskih opština i kazao da je dobio uveravanja da će prištinska strana preduzeti neophodne pravne korake da se statut ZSO donese 25. novembra, kako je ranije dogovoreno.

Šef Kancelarije za KiM je danas razgovarao i sa ambasadorima pri EU iz zemalja članica koje nisu priznale Kosovo (Grčka, Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka) i zamolio ih da nastave da podržavaju Srbiju oko statusa Kosova, jer time podržavaju i međunarodno pravo.

On je kazao da je predložio prištinskoj strani da u Briselu održe zajedničku konferenciju za medije o toku tehničkog dijaloga, ali da je taj predlog odbijen.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva