:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

120

Odbor za obrazovanje usvojio 17 amandmana


Predsednik Odbora Muamer Zukorlić je rekao da je i Odbor podneo 11 amandmana na predlog zakona, a neki od njih se tiču Nacionalnog saveta za visokoobrazovanje, odnosno toga ko će predlagati članove tog saveta.



Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da su za ministarstvo prihvatljivi amandmani koje je predložio nadležni Odbor.


Predlogom zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljaće Nacionalno telo za akreditaciju, biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe.



Biće formiran Savet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privrede".



Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.



U načelnoj raspravi je istaknuto da Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa.



Predsednik Odbora Muamer Zukorlić nije želeo da odgovara na pitanja poslanika Dosta je bilo Dušana Pavlovića o univerzitetu u Novom Pazaru, jer je konstatovao "da je cilj tih pitanja da se dovedem u poziciju da sa pozicije Odbora branim taj univerzitet, pa ću se ustegnuti".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva