:

:

TV Most

Foto: Zoran Cvetković

clock

Januar 26, 2015   12:05

0

172

Odbor za kontrolu tajnih službi u sredu

Povod za zakazivanje sednice bili su navodi Zaštitnika građana o navodnom nezakonitom prisluškivanju Vojnobezbednosne agencije (VBA) i okolnostima pod kojima je prebijen brat premijera Srbije Andrej Vučić koji je imao vojno obezbeđenje na dan održavanja Parade ponosa 28. septembra u Beogradu, prenosi Beta.

Kako je rečeno novinarima u Skupštini Srbije, sednica će biti otvorena za javnost, ali njoj neće prisustvovati ombudsman.

Prisustvo sednici najavio je ministar odbrane Bratislav Gašić koji je rekao da su na zahtev predsednika Odbora Momira Stojanovića već poslali tražena dokumenta iz VBA.

Gašić je istakao da stoji iza svake svoje reči koju je izgovorio prethodnih dana i da svako ko je uradio nešto nezakonito mora da odgovara.

"I, ako je krivica moja, moram da odgovaram", rekao je ministar ali nije želeo da govori više o toj temi jer, kako je naveo, ne želi da opterećuje raspravu u Skupštini Srbije na kojoj će inače odgovarati na neka od tih pitanja.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Dragan Šutanovac izrazio je očekivanje da će na sednici biti bar otvoreno pitanje rukovođenja Ministarstvom odbrane i Vojnobezbednosnom agencijom, a možda i stavljena tačka na celu sitaciju.

"Ne verujem da su iz VBA samostalno doneli odluku da neinformišu u potpunosti ombudsmana, ubeđen sam da je to uradila politička struktura, počevši od premijera, preko Ministarstva odbrane, da su oni zakočili ustavne nadležnosti zaštitnika građana", rekao je Šutanovac.

Šutanovac, koji je sa poslanikom Socijaldemokratske stranke Goranom Bogdanovićem zatražio zakazivanje sednice Odbora, rekao je novinarima da kao član Odobra još nije dobio izveštaje VBA i MUP, a koji će biti predmet sednice zajedno sa izveštajem ombudsmana.

"Očekujem da se zaštitniku građana omogući da radi svoj posao, uključujući i kontrolu VBA", rekao je poslanik DS-a.

Saša Janković je nedavno podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, koji su pratili brata premijera Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, zbog napada na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

Janković je optužio VBA da mu nije dostavila tražena dokumenta. Takođe je na internet strani Zaštitnika građana objavio dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u kojem se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva