:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2017   12:05

0

141

Odbor za finansije usvojio izveštaje NBS

Narodna banka Srbije je postizanjem i očuvanjem finansijske i cenovne stabilnosti u protekle dve godine na najbolji način doprinela ubrzanju rasta bruto domaćeg proizvoda (84, BDP), koji je u 2016. godini iznosio 2,8 odsto, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabakovićeva je, podnoseći izveštaj o radu NBS za 2015. i 2016. godinu skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javih sredstava, rekla da je centralna banka u protekle dve godine ispunila svoje zakonske obaveze.

"Za godinu dana, inflacija je svedena sa 12,9 odsto, koliko je iznosila u oktobru 2012. godine na 2,2 odsto u oktobru 2013. godine. Sada četiri godine nakon toga inflacija je niska i stabilna", rekla je Tabakovićeva.

Prosečna međugodišnja stopa rasta inflacije u 2016. je, prema njenim rečima, iznosila 1,2 procenta, a godinu dana pre toga 1,4 odsto.

Ističući da je uspešnim sprovođenjem monetarne politike u tom periodu NBS smanjila istorijski teret hiperinflacije iz 90-ih godina i time ojačala kredibilitet centralne banke, Tabakovićeva je navela da su to potvrdile i međunarodne rejting agencije ocenom da je kredibilitet NBS zarađen.

Guverner NBS je posebno ukazala na rast poverenja građana i privrede u dinar, dodajući da je podršku procesu dinarizacije prošle godine dala i prva emisija dinarskih hartija od vrednosti Evropske banke za obnovu i razvoj (84, EBRD), budući da su sredstva od te emisije bila namenjena kreditiranju domaće privrede.

Izjavila je i da neto devizne rezerve zemlje nikada nisu bile na višem nivou nego sada.

Tabakovićeva je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava precizirala da su neto devizne rezerve u 2008. godini iznosile 5,9 milijardi evra, a da su u 2016. godini dostigle 8,4 milijarde evra.

Prema njenim rečima, nivo bruto deviznih rezervi je veći, jer u njih ulazi i 1,8 milijardi evra koliko iznose obavezne rezerve banaka deponovane kod NBS.

Tabakovićeva je rekla da sa Međunarodnim monetarnim fondom nikada nismo imali bolje odnose, navodeći da je aranžman sa tom institucijom iz predostrožnosti i da je Srbija do sada platila milion evra troškova za rezervisanje sredstava od kojih nije povukla ni jedan jedini cent, jer ima visoke devizne rezerve kojima obezbeđuje šestomesečni uvoz i pokrivanje svih svojih potreba.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva