:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2017   12:05

0

220

Odbor Fabrike akumulatora Sombor prihvatio ponudu Švajcaraca

Zainteresovani kupac je polovinom novembra uputio ponudu od 7,35 miliona evra, koju je Odbor poverilaca, tesnom većinom, tri prema dva, prihvatio, i samim tim dao saglasnost stečajnom upravniku da finalizuje postupak prodaje nekadašnjeg somborskog proizvodnog giganta.

"Kupca ću o odluci Odbora poverilaca zvanično obavestiti već u ponedeljak. Nakon toga, u skladu sa javnim pozivom, kompanija Batagon će imati 15 dana da potpiše ugovor o kupovini FAS-a, a potom 15 dana da izvrši plaćanje", rekao je stečajni upravnika Fabrike akumulatora Sombor Predrag Ljubović za Soinfo.

 
On je izjavio da je namera "Batagona" da što pre pokrenu proizvodnju, a podsetio je i da su Švajcarci kupili u Somboru za 350.000 evra deo preduzeća "Trgosirovina" koje se bavi otpadom.

Predstavnik "Batagona" Dalibor Matić, piše portal, je prilikom upućivanja prve, od ukupno šest ponuda za kupovinu FAS-a, izjavio da će biti potrebna velika ulaganja u fabriku, novu opremu, obuku ljudi i novi menadzuzment.

"Samo da se fabrika vrati u prvobitno stanje potrebna je investicija od milion evra, plus treba povećati tehnološke kapacitete i proizvodnju. Mislim da bi za početak trebalo da se krene sa 450 do 500 radnika, a kasnije i do 800, koliko ih je bilo i ranije, koliko nam je poznato", izjavio je Matić.

Fabrika bi prvenstveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske, naveo je ranije Matić.

Namera Batagona, kaže, je da se sukcesivno rešava problem zaštite životne sredine, na šta ih obavezuje, kaže, i švajcarski zakon po kome se ćerke firme u drugim državama moraju posvetiti zaštiti životne sredine u zemljama u kojima posluju.

Batagon je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS prvo ponudio 3,5 miliona evra, da bi potom ponude "popraviljali", a šestu, zadnju ponudu, podigli su na 7,35 miliona evra.

Inače, procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.

Fabrika u kojoj su se proizvodili akumulatori "Black horse" prodaje se kao pravno lice što znači da kupac nasleduje sva prava koja ima Fabrika akumulatora, ali bez ikakvih tereta i obaveza.

Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja iznose oko 400 miliona dinara.

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre više od dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva