:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2016   12:05

0

114

Odbijanjem apela patrijarha opozicija preuzela odgovornost

Ocenjuje se da je opozicija u Republici Srpskoj, koja je na vlasti u zajedničkim institucijama BiH, praktično prezrela apel patrijarha srpskog upućen vlasti i opoziciji da odustanu od potencijalno opasnog mitinga i kontramitinga zakazanih za sutra u Banjaluci i dodaje da je to zapravo "i gore od toga".

Kolumnista Aleksandar Pavić, naime, ukazuje da izuzetno blagi, pomirljivi, politički neutralan i nepristrasan apel patrijarha Irineja, da akteri sa obe strane "odustanu od zborovanja i masovnih okupljanja" 14. maja, i da rešenja za nesuglasice traže u „bratskim razgovorima“ u okviru institucija - nije ni malo pokolebao opozicioni Savez za promjene.

Nije pomoglo ni to što je apel upućen na dan velikog srpskog svetitelja, Svetog Vasilija Ostroškog. Niko iz opozicije u tome nije video nikakav znak, nikakvo upozorenje, nikakav povod za preispitivanje, primetio je Pavić.

Naprotiv, konstatuje on i podseća da je gostujući iste večeri na bijeljinskoj BN televiziji, predsednik SDS-a Mladen Bosić nedvosmisleno potvrdio - "protesta će biti", te dodao: "Ako ta poruka (sa mitinga) bude dovoljno glasna, nije isključeno da će doći do promene vlasti".

U tome je, suštinski, sadržan odgovor opozicije na patrijarhovu mirovnu inicijativu: ne samo da ćemo mitingovati, nego smo spremni i da rušimo vlast na ulici! Pa kud puklo da puklo.

S ozbirom na to da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sasvim drugačije odgovorio na patrijarhovo pismo, spremnošću da otkaže kontramiting ako opozicija otkaže svoj, i da organizuje sastanak svih stranaka „kako bismo sva razmimoilaženja rešili kroz dijalog i na taj način zajedno doprineli jačanju, a ne slabljenju Srpske“, jasno je da je, u ime opozicije, Bosić faktički preuzeo svu odgovornost za svaki mogući ekces, incident, sukob ili nemili događaj koji se, kako kaže, ne daj Bože, može desiti u Banjaluci u subotu.

Dodatno, Bosić je svojom ranijom izjavom da „postoje organizovane ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na kontramiting koji organizuje Milorad Dodik“ otvorio mogućnost svaljivanja krivice na Srbiju i legalnu vlast Republike Srpske ukoliko stvari krenu po zlu 14. maja - što je upravo ono što naši zajednički protivnici i neprijatelji i žele: povod za dalje pritiske, pa čak i nove intervencije protiv srpske državnosti i srpskih interesa.

Uopšte, naivno bi bilo sve ovo tretirati kao uobičajeni protest opozicije u nekoj sređenoj zemlji sa parlamentarnim sistemom.

"Jasno je da su pritisci da se Republika Srpska oslabi i, po mogućstvu, utopi u centralizovanu BiH ogromni i konstantni, i da su plod zajedničkog delovanja stranaca i radikalnih poklonika i nastavljača centralističko-islamističke politike Alije Izetbegovića", naveo je Pavić i dodao da je jasno takođe da ta ista opozicija koja preti da na ulici ruši legalno izabranu vlast Republike Srpske tesno politički sarađuje sa otvorenim ili prikrivenim neprijateljima srpskog entiteta na federalnom nivou BiH.

Jasno je, kaže, i to da je ta opozicija poražena na poslednjim parlamentarnim izborima, održanim u oktobru 2014. Najzad, jasno je da je opozicija nedavno odbila da učestvuje na zajedničkom sastanku parlamentarnih stranaka koji je predsednik Republike Srpske sazvao 9. maja, upravo na temu najavljenih protesta 14. maja, i da je odbijanjem patrijarhovog poziva samo potvrdila da je „rešavanje stvari“ na ulici mnogo više zanima od institucionalnog pristupa. A pogotovo u ovom trenutku, rešavanje političkih stvari na ulici bilo bi pogubno, upozorio je on.

Stoga je sasvim opravdano tretirati najavljene proteste kao nešto „više od protesta“, nešto što može da ima destabilizujuće posledice po Republiku Srpsku. A i šire - po BiH, i po samu Srbiju.

Posebno u svetlu onoga šta se dešava u Makedoniji, gde zapadni akteri otvoreno potpaljuju političke sukobe do ivice usijanja i otvoreno rade na destabilizaciji te zemlje. A i onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, uključujući i neprekidne fizičke i terorističke napade na Srbe i najave formiranja „vojske Kosova“ - sve pod budnim okom zapadnih „mirovnjaka“.

"Patrijarhov apel je došao u poslednji čas, i pružio je mogućnost časnog izlaza iz ove potencijalno zapaljive situacije za sve političke aktere u zemlji. Poput vlasti, i opozicija je trebalo da ga shvati ozbiljno i prihvati. Makar iz poštovanja prema instituciji patrijarha SPC", naveo je Pavić, uz konstataciju to mogu da učine samo "naivni ili zlonamerni".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva