:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

213

Odalović:Srbija ne pristaje na pritiske i poniženja


Upitan o zahtevu SAD da Srbija prizna Kosovo i porukama američkog zvaničnika Vesa Mičela, Odalović za TV Pink kaže da mi na to sigurno nećemo pristati.



"Mi na to nećemo sigurno pristati jer poniženja je dosta bilo", naglasio je Odalović.



"Blic" je objavio da su SAD i zapadne zemlje dostavile plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije, kao i da je Ves Mičel otvoreno rekao da Srbija mora to da prihvati. "Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju", rekao je, prema navodima lista, Mičel nekolicini predstavnika NVO sektora.



Odalović konstatuje da su to verovatno poruke koje ispipavaju naše unutrašnje mnjenje, ali su usmerene i na to da se izvrši dodatni pritisak.



Odalović je rekao da Srbija mora svoju dobro izgrađenu poziciju da iskoristi da odbrani svoj interes kada je reč o Kosovu i Metohiji, a da se pritisci na Srbiju povodom KiM nažalost nastavljaju, da su već viđeni, dolaze iz istih krugova, po istom scenariju i sa istim porukama.



Slični centri i slične poruke su, navodi Odalović, i pre 20 godina prekrajali granice i određivali ne samo budućnost Srbije nego čitavog ovog prostora.



"Verujem da zbog balansa snaga i odnosa u svetu ovakvi pritisci neće moći da daju nikakav rezultat", rekao je Odalović.



Povodom nedavne sednice Saveta bezbednosti UN o KiM, Odalović kaže SAD žele da sklone temu KiM sa neke javne i ozbiljne debate i da skrate period izveštanja SB UN, te da bi želeli da nekom "bočnom diplomatijom" i pritiscima rešavaju pitanja, a ne tamo gde mu je i mesto.



"Rezolucija 1244 je živa i nezamenljiv je dokument. Suština je da moramo da se držimo Rezolucije 1244. Savet bezbednosti je mesto na kome se jedino može doneti validna odluka", ističe Odalović.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva