:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

131

Odalović: Povlačenje osoblja jasna diplomatska poruka

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Makedonija ničim izazvana u poslednjih nekoliko meseci menja odnos i politiku prema Srbiji.

"Srbija je apsolutno neko ko ulaže mnogo u dobrosusedske odnose i neko ko je nosilac svih pozitivnih tokova u regionalnom razvoju i saradnji, svesni toga da je bez takve sradnje ceo prostor u mnogo većem problemu. Srbija susedima pruža ruku i to je ono što ponekad najviše zaboli kada sa svim ovim pozitivnim i otvorenim porukama naiđete na visok stepen nerazumevanja kao u Makedoniji", istakao je Odalović.

Državni sekretar u MSP-u napominje da je odnos prema našem osoblju u Makedoniji gori neko odnos nekih "zemalja sa kojima imate sporove" jer, kako kaže, te zemlje iskazuju više poštovanja prema diplomatskim predstavnicima.

Odalović ocenjuje da je povlačenje osoblja iz Ambasade u Skoplju razumna poruka i vrlo jasna u diplomatskim krugovima.

"Iskoristićemo narednih desetak dana da izvršimo unutrašnju konsolidaciju i da se sa našim osobljem pripremimo za povratak sa aspekta bezbednosti i svega onoga što se dešavalo", ukazao je Odalović.

Komentarišući saopštenje makedonske vlade u kom se navodi da će prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije, Odalović je rekao da je takav stav neodgovoran.

"Unesko nije organizacija evropskog karaktera, a čak ni članice EU ne podržavaju takav stav. Najmanje što smo očekivali od suseda je da budu neutralni", rekao je Odalović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva