:

:

TV Most

Foto: tanjug.rs

clock

Jun 14, 2018   07:35

0

187

Odalović: Interpol da traži 140 slika nestalih iz DKP SFRJ


To je za "Novosti" rekao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i srpski predstavnik u Mešovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović.



On je uveren da se deo ove bogate umetničke baštine, koju su najvećim delom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, već da su slike "razvučene" negde po svetu.



"Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija", rekao je Odalović.



Prema saznanjima "Novosti", najvise dela, četrdesetak, nedostaje u Rimu. To su, kako navodi list, uglavnom grafike slovenačkog umetnika Božidara Jakca, najpoznatijeg portreiste Josipa Broza Tita.



Od dela srpskih umetnika u ambasadi u Rumu nedostaje "Devojka sa pticom" Miodraga B. Protića. Nekih umetničkih dela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu.



Prema navodima lista, nedostaju platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice...



Do 2017. raspoređeno je ukupno 1.416 umetničkih dela. Srbija je "po nacionalnom ključu" dobila 791, Hrvatskoj je pripalo 325, Sloveniji 194, Makedoniji 59, a BiH 47 umetnina, pišu Novosti.



Odalović podseća da je od 15. septembra 2016. godine do 1. novembra 2017. realizovana primopredaja diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Buenos Ajresu, Limi, Sao Paulu, Meksiku, Alžiru, Kopenhagenu, Frankfurtu, Štutgartu, Najrobiju, Tunisu, Akri, Kairu, Pjongjangu, Minhenu, Džakarti, Braziliji...



"U toku je primopredaja u još nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Raspodela kulturnih dobara odvija se uglavnom bez poteškoća i svedena je na ekspertski nivo i uvažavanje stavovoa struke svih država sukcesora", rekao je Odalović.


Izvor: Tanjug,B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva