:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

188

Odalović: Bilateralno rešenje sa Hrvatskom najpoželjnije

"Tražili smo objašnjenje od Evropske komisije. Najbolja stvar bi bila da se nađe bilateralno rešenje, ali, ako se u tome ne uspe, bićemo primorani da uvedemo kontramere", rekao je Odalović.

Britanska agencija navodi da je Hrvatska 14. jula podigla naknade za fitosanitarne kontrole voća i povrća na svojim granicama sa 90 na 2.000 kuna (84, 270 evra), navodeći kao razlog usklađivanje sa standardima Evropske unije.

Taj potez je izazvao snažno negodovanje susednih zemalja, piše Rojters.

Hrvatska, koja se nedavno pridružila EU, glavna je kapija za uvoz robe u 28-člani blok iz Srbije, najveće ekonomije Zapadnog Balkana i kandidata za članstvo u EU, dodaje britanska agencija.

Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe kandidati za članstvo, upozorile su Hrvatsku na moguće uvođenje kontramera, mada nisu nagovestile u kojoj formi bi to moglo da bude, napominje Rojters.

Srbija je u sredu uputila pismo Evropskoj komisiji, rekao je danas, citira Rojters, jedan drugi zvaničnik iz Vlade u Beogradu, navodeći da potez Zagreba krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (84, SSP) Srbije bloku, što je predpristupni sporazum koji omogućava pristup fondovima EU i olakšava investiranje i trgovinu Srbije sa evropskim blokom.

Rojters navodi da je ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović takođe uputio pismo EK, u kom je naveo da će hrvatske takse dovesti proizvođače iz njegove zemlje u nejednak položaj na hrvatskom tržištu.

Kao članica EU, Republika Hrvatska se obavezala na pridržavanje SSP, kojim su potpisnice obećale da će ukinuti međusobne uvozne takse i naknade, kao i sva kvantitativna ograničenja koja se odnose na izvoz, navodi se u pismu Šarovića.

Britanska agencija dodaje da će na ministarskom sastanku zemalja regiona sledeće nedelje u Sarajevu biti razmatran zajednički odgovor na hrvatske mere.

Trećina zemalja u regionu uvozi iz Hrvatske više nego što izvozi u tu zemlju. Jedino Srbija ima trgovinski suficit sa Zagrebom, pri čemu je prošle godine sprski izvoz dostigao 116 miliona evra, dok je uvoz iz Hrvatske iznosio svega 79 miliona evra, zaključuje Rojters.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva