:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

208

Odabrana najbolja ostvarenja Festivala novog filma i videa


Žiri u sastavu Lordan Zafranović, Hito Štejerl i Miloš Miša Radivojević doneo je odluku o filmovima koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja festivala, koji je otvoren 13. decembra pod sloganom Alternativni film kao subverzivna umetnost.



Autori nagrađenih filmova imaće priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad, navodi se u saopštenju te ustanove.



Na Listi značajnih ostvarenja je film The End of Time (Kraj vremena), Milča Mančevskog (SAD, Kuba 2017), film koji ima vizuelni magnetizam, formalno je zaokružen i odlučan, jasnog stava i očiglednog zanatskog majstorstva.



Nagradu „Sonja Savić“ dobio je Tower XY3 (Toranj XYZ) Ajoa Akingbade iz 2017. godine, jedan od retkih filmova na festivalu koji se bavi društvenom realnošću, angažovanim, ali i poetskim glasom dokumentaraca.



Na Listu značajnih ostvarenja uvršten je i She Blinks and Flowers Tremble (Ona trepne a cveće zadrhti), film Nika Novaka i Matevža Jermana (Slovenija, 2017). Reč je o ostvarenju o devojci ispred prozora koja je okrenula leđa životu i svetu. Ali ta devojka nije depresivna, nije protiv života, već smirena u svom unutrašnjem svetu. Film je takođe razmatran za nagradu koja nosi ime Sonje Savić.



Confident (Poverljivo), ostvarenje Karen Akerman i Migela Seabre Lopesa (Brazil, 2017) je taktilni, ritmični, kafkijanski film koji koristi arhivski materijal i izuzetno vešto organizuje jednostavne prizore.



Puerto Rico Tautology (Portorikanska tautologija) Roba Feulnera (Kalifornija, 2016) je ostvarenje u kojem se forma i politički sadržaj poklapaju i kombinuju u repetitivnom prikazu nasilnog brisanja sećanja.



Some Sensations (Neke senzacije) je duhovit i suptilan film kao holivudska špica koja je pregažena na ulici pod nogama prolaznika. Veliko mazohističko uživanje za one koji vole Holivud.



Nagradu „Ivan Kaljević“ dobio je Black and White Box (Crno-bela kutija), Osija Valda i Efrata Rubina. Reč je o ostvarenju kojim dominira montipajtonovski humor, u duhu Ivana Kaljevića, sa mnogo varijacija i to veoma vešto urađenih.



Ovom ostvarenju dodeljuje se nagrada u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića koji je imao jedinstven stil nekonvencionalnog humora u svojim radovima.



Festival novog filma i videa osnovan je kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, i ove godine slavi 35 godina postojanja.



Tema ovogodišnjeg izdanja - Alternativni film kao subverzivna umetnost - prilika je da se revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom, ali i sadržajem, rušili ustaljene filmske kodove.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva