:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

clock

Jul 12, 2018   13:14

0

109

Od vikenda useljavanje u prvoj kuli Beograda na vodi


Time je završena prva faza projekta, a završne pripreme u kuli A, pred useljenje, obišli su danas gradonačelnik Beograda Zorana Radojičić i ministar finansija Siniša Mali koji su istakli da se Beograd na vodi realizuje na milion kvadrata, sa 6.000 stanova, gde će živeti 14.000 ljudi, dok će 12.000 ljudi raditi u tom delu grada.


Mali je istakao da je "Beograd na vodi" simbol napretka i promena u Beogradu i Srbiji i obećanje koje je ispunjeno.


 


"Sećam se da sam 2014. godine stajao ovde, ovo je bio jedan od najružnijih delova grada, sa puno skladišta, napuštenih Baraka, pacova zmijaÂ… a danas je ovo najveće gradilište u ovom delu Evrope, gde dnevno radi 1.400-1.500 radnika", rekao je Mali.


 


Dodao je da je tim projektom pokrenuta je domaća građevinska industrija, privreda, a delom i zahvaljujući upravo "Beogradu na vodi", rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine je 4,6 odsto.


 


"Zato se radujem predstojećem vikendu, kada ćemo imati useljenje prvih stanara u ove dve prve. Sećam se kako su se neki smejali kada smo pričali da ćemo da gradimo 'Beograd na vodi', kada sam najavio prodaju stanova, a svi stanovu u dve kule su prodati i od vikenda kreće postepeno useljavanje", rekao je Mali.


 


On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je, kaže, projekat rezultat vizije čoveka koji je znao šta želi i kako želi da promeni Srbiju i Beograd - sa novim radnim mestima, smanjenjem nezaposlenosti, ekonomskim reformama, pokretanjem privredeÂ…


 


Zahvalio je i gradonačelniku Radojičiću, koji ga je "nasledio" na toj funkciji, što nastavlja politiku izgradnje i novih investicija.


 


Radojičić je istakao da je "Beograd na vodi" možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija, koji menja izgled i viziju grada i čijom se realizacijom ostvaruje san ranijih rukovodilaca Beograda, a grad na moderan način spušta na reke.


 


"Posebno mi je značajna promenada, gde građani mogu da šetaju, rekreiraju se, uživaju, poput žitelja brojnih evropskih i svetskih gradova. Beograd počinje da lici na Njujork, London, Pariz, koji imaju nešto slično, ali Beograd ima i geografsku specifičnost koju oni nemaju", rekao je Radojičić.


 


Dodao je da će deo pored reke, uz stari deo grada, biti novi centar, koji će biti važan i turistima, ali i Beograđanima i podsetio da sledi izgradnja pasarele do Beton hale, kao i gondola od Kalemegdana do Ušća.


 


Mali je dodao da je u toku izgradnja dve kule, jedne koja je "stigla" do 20. i druge koja već ima 17. spratova, a koje će, kako je rekao, biti useljene naredne godine.


 


U toku su i radovi na izgradnji tržnog centra, na 300.000 kvadrata, a uskoro kreće izgradnja velike kule, koja će biti najviša u centralnoj i istočnoj Evropi.


 


U septembru 2015. godine, tada premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beograd na vodi", vrednog 3,5 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva