:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2015   12:05

0

112

Od sutra počinje priprema statuta za ZSO

"Sa pravnicima i timom međunarodnih stručnjaka od sutra krećemo u pripremu statuta i vrlo brzo ćemo imati prvu verziju statuta," rekao je Marić za TV Pink i dodao da u procesu usagalašavanja statuta očekuje probleme od strane Prištine.

On je istakao da za pripremu statuta ZSO neće biti potrebno četiri meseca, koliko je predviđeno Briselskim sporazumom, podsetivši da je već pripremljeno nekoliko nacrta tog statuta i u junu predato Briselu.

Marić je najavio i da će EPS od sutra krenuti u proces i apliciranje za osnivanja dve kćerke kompanije na severu Kosova.

On je najavio da se u roku od sedam dana očekuje odobrenje jednog od tih zahteva za trgovinu struje, a drugi, za snabdevanje strujom, do oktobra.

Što se tiče registracije poslovanja Telekoma Srbije na Kosovu, Marić je podsetio da je već predat zahtev za tu registraciju i da bi odobrenje trebalo da dobije sutra, a potom sledi rok od tri meseca da dobijemo funkcionalnu kompaniju i to se očekuje da bude završeno do 15. decembra.

Marić je istakao i da je postignut odličan uspeh u Briselu kada su potpisana sva četiri sporazuma - o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

"Pregovarački tim Beograda, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je napravio odličan rezultat i uspeh", rekao je Marić i dodao da je najvažnije pokretanje pitanja implementacije ZSO.

On je naglasio da će Srbi, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, znati da odgovore na probleme u primeni tih sporazuma, koje očekuje od strane Albanaca i da neće dozvoliti stopiranje procesa.

Uvek sam govorio da se nadam da neće biti problema u primeni sporazuma, ali praksa nas demantuje, rekao je Marić, komentarišući incidente u Đakovici.

"Sve što je dobro za Srbe, po pravilu, nailazi na sve moguće probleme", rekao je on i dodao da su Albanci nezadovoljni postignutim sporazumima, jer se među njima uvek govorilo da će "ZSO biti obična nevladina oraganizacija, što je bilo izvrtanje istine i slanje pogrešnih poruka."

On je poručio da ZSO nije usmerena ni protv koga, već treba da omogući zajednički suživot svih na KIM, što će biti dugoročan proces.

"Sigurno ćemo imati problem sa implementacijom, ali smo spremni da odgovorimo na njih sa međunarodnom zajednicom i da ne dozvolimo da dođe do stopiranja celog procesa," rekao je Marić.

On je ocenio i da druga dva sporazuma nisu ništa manje bitna za Srbe na Kosovu, a Srbija je, kada je reč o Telekomu zaštitila imovinu tog preduzeća i osigurala Srbima nesmetanu komunikaciju u oblasti telekomunikacija.

U energetici je takođe postignut dobar sporazum i zaštićena je naša imovina, jer bez te imovine, kako je rekao, "mi nećemo moći da opstanemo, da se razvijamo i otvaramo nova radna mesta".

Kada je reč o dogovoru o mostu u Kosovskoj Mitrovici, on je rekao da je to ono što "nam daje veliku volju da nastavimo dalje i da se borimo za svoja prava", poručivši da je taj most bio i ostaje simbol naše pobede.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva