:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2017   12:05

0

151

Od sutra na Kopaonik po novoj tarifi


Kapija koja je već četvrt veka simbol ulaska u Nacionalni park "Kopaonik", iz pravca Brzeća, polako menja svoj lik i namenu. Od ponedeljka biće naplatno mesto, a on već naredne zime, kažu, savremeni info punkt na kojem će se ekološka taksa plaćati elektronski.





Rampe neće biti. Ulazak će, i to samo u gotovini, naplaćivati čuvari zaštićenog prirodnog dobra. U zavisnosti od tipa motornog vozila dnevna karta, sa neogračinenim brojem ulazaka, biće od 150 dinara, za putničke automobile, do 1.000 dinara za šlepere sa prikolicom. Meštane Brusa, Raške i Leposavića godišnja karta koštaće 250 dinara. 



Od ekološke takse Nacionalni park planiranira 15 miliona dinara prihoda za godinu dana. Sa namenskog računa sredstva će vratiti planini.



"Koristiće se za uređenje izletišta, uređenje pešačkih staza, obeležavanje tih prostora koje naši gosti treba da obiđu. Naravno i kroz delatnosti zaštite i monitoring u sferi flore i faune Kopaonika", kaže Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka "Kopaonik".



Turistički radnici iz Brzeća i vikend naselja uvođenje takse pred zimsku sezonu smatraju da nije dobro.



"Neće nijedan gost da dođe da mi plati boravišnu taksu, da mi plati pansion i da plati put što će da ide gore. Žičaru su u Beloj reci zatvorili", kaže Mihajlo Kostić, ugostitelj iz Brzeća.



"Taj dodatni trošak za goste mogu da podnesu i hotelijeri, mislim da ih to neće ugroziti. Njihova ponuda nisu samo smeštajni kapaciteti nego i iskorišćenost ovog prostora u koji njihovi gosti svakodnevno dolaze", kaže Bojan Milovanović.



Od pet nacionalnih parkova ekološku naknadu uz "Kopaonik" bira i "Fruška Gora". 



"Tara", "Đerdap" i "Šar planina" to još uvek ne čine.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva