:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2015   12:05

0

212

Od septembra Internet pod kontrolom svih nas

Direktor programa sajber bezbednosti i e-Diplomatije "Diplo fondacije" Vladimir Radunović rekao je da bi, po ovom modelu, Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve (84, ICANN) imala sva ovlašćenja za upravljanje globalnom mrežom.

Države, korporacije i drugi akteri, u okviru različitih tela, imali bi mogućnost da daju predloge i aktivno učestvuju u oblikovanju politike i prakse vezane za sajber prostor, ali ne i da samostalno odlučuju, objasnio je Radunović na skupu u organizaciji Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (84, RNIDS).

"Predloženi model prilično je kompleksan i formalizovan, pa može da dovede do smanjene inkluzivnosti zainteresovanih aktera", ocenio je Radunović.

U bloku pod nazivom "Pozovi E radi trgovine" bio je posvećen e-trgovini, gde su učesnici u panel diskusiji bili domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji su prezentovali konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata.

Veb preduzetnik i bloger Miloš Petrović rekao je da ljudi u Srbiji trguju putem Interneta, ali u glavama prodavaca još uvek nije u potpunosti e-trgovina.

Međutim, Petrović smatra da se stvari menjaju i sve je veći broj zahteva firmi da kreiraju sajtove sa sistemom za e-trgovinu, a s druge strane, više ne postoji strani sajt ili domaći sajt, zato što je Internet "globalna priča", što kupci tako i doživljavaju.

Blok "Domen koji obećava" bio je rezervisan za najposećenije i najkvalitetnije sajtove na nacionalnim internet domenu .RS i ćiliričnom .SRB, koji tretiraju životne teme i dobro ilustruju razne mogućnosti stvaranja kvalitetnih sadržaja, ali i poslovanja na globalnoj mreži.

DIDS, tradicionalno podeljen u tri bloka, pored IT profesionalaca iz svih privrednih oblasti, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupio je i druge domaće korisnike Interneta, i tom prilikom su mogli da se upoznaju sa iskustvima tridesetak učesnika konferencije iz zemlje i inostranstva.

RNIDS je organizacija nastala iz srpske internet zajednice koja već nekoliko godina pomaže razvoj Interneta u Srbiji, a osim upravljanja nacionalnim internet domenima najvišeg nivoa, kao dodatni cilj ima upravo razvoj Interneta u Srbiji i, posebno, lokalnog sadržaja na njemu.

Šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .SRB domenskim prostorima dobila je podršku od ICANN-a.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva