:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

120

Od početka godine zaposlilo se 117.000 ljudi

Ohrabruje to što je primetno veće zapošljavanje mladih starosti do 30 godina u odnosu na prethodni period i njihov procenat u ukupnom broju zapošljavanja je oko 39 odsto, rekao je Tanjugu direktor NSZ Zoran Martinović.

On je dodao da je primetno povećano zapošljavanje ljudi sa evidencije u prvih šest meseci ove godine u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

"Broj novozaposlenih veći je za 17 odsto, što je zaista značajno imajući u vidu da se 117.000 lica zaposlilo u prvih šest meseci 2015. godine", rekao je on i dodao da je primetno da se najveći broj njih zaposlio u oblasti prerađivacke industrije, prerade voća, povrća, hrane, ali i u sektoru trgovine na veliko i malo, uslugama.

Podaci NSZ pokazuju da se broj nezaposlenih na evidenciji iz meseca u mesec smanjuje i da je u junu na evidenciji bilo 746.000 nezaposlenih i da stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 19, 2 odsto.

U odnosu na prethodni mesec, broj nezaposlenih je smanjen za 7.836 lica ili za jedan odsto. To je istovremeno za 3, 5 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

"Uobičajeno je da se u letnjim mesecima zbog sezonskih poslova broj nezaposlenih sa evidencije smanjuje, ali to smanjenje zabeleženo je i u 2014. godini u odnosu na prethodnu, ali ipak u ovoj godini imamo značajno smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu", rekao je Martinović.

Govoreći o tome šta je najviše doprinelo smanjenju nezaposlenih on je kazao da je uspostavljen bolji privredni ambijent, a izmenjeni su i određeni propisi i donete važne mere još prošle godine.

Martinović očekuje da će stopa nezaposenosti i u drugom kvartalu biti nešto niža u odnosu na prvi kvartal i da će se zadržati ispod proseka od 20 odsto, ili da će čak padati niže.

On je pdosetio da NSZ nudi različite mere i programe za zapošljavanje ističući da je raspisan javni poziv za sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i nezaposlene osobe sa invaliditetom u koje se može uključiti više od 6.000 njih.

Taj konkurs je otvoren do 20. jula.

Kako je kazao, završen je i javni poziv za samozapošljavanje gde su u toku donošenje odluka i zaključivanje ugovora sa onima koji će započeti sopstveni biznis.

"Za ovu meru oko 5.000 lica se prijavilo iako Nacionalna služba prema raspoloživim sredstvima može da uključi oko 3.100 lica. Nastojaćemo da uključimo i veći broj lica od predviđenih ako se u sprovođenju nekih drugih mera ne prijavi dovoljno zainteresovanih", rekao je Martinović.

Interesovanje za programe samozapošljavanja je veliko i uvek je veće u odnosu na mogućnosti i planirane brojke, a ima mogućnosti da jedan broj lica u ovaj program uključimo kroz sufinanisranje lokalnih akcionih planova, kaže direktor NSZ.

On je naveo da vlada veliko interesovanje lokalnih samouprava za udruživanje sredstava sa Nacionalnom službom za zapošljavanja pa će zajednički biti finansirani programi samozapošljavanja, javni radovi i stručna praksa.

Martinović kaže da su mladi u ovoj godini u većem procentu uključeni u programe i mere zapošlavanja, pre svega, programe stručne prakse i do sada je više od 2.500 lica uključeno u taj program.

Direktor NSZ se osvrnuo i na godinu dana od početka primene izmenjenog Zakona o radu navodeći da je on dao rezultate jer je smanjen procenat zaključivanja ugovora na određeno vreme, iako je nažalost, to i dalje dominantan obilk radnog angažovanja.

"Ugovor na radu na određeno vreme najviše se zaključuje, ali ako posmatramo podatke za prvih šest meseci kada se porede podaci iz ovog perioda prošle godine, došlo je do povećanja broj zaključivanja ugovora o radu na neodređeno vreme za oko 33 odsto što može biti smo rezultat izmene Zakona o radu", rekao je Martinović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva