:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

179

Od marta građevinske dozvole za 28 dana

Neke opštine već sada izdaju dozvole za pet ili deset dana, a cilj je da od 1. marta sve lokalne samouprave budu spremne da primenjuju zakon i podzakonska akta Zakona o planiranju i izgradnji, rekla je Mihajlović, u intervjuu za "Telegraf".

Izdavanje dozvola za manje od mesec dana i objedinjena procedura jeste prvi korak ka elektronskoj dozvoli, koja će biti izdavana do kraja godine, najavila je Mihajlović.

"Tim Ministarstva zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavnicima NALED-a i USAID-a već nekoliko nedelja radi na edukaciji ljudi iz lokalnih samouprava, kako bi od 1. marta bili spremni da u potpunosti primenjuju zakon. Naravno da je moguće da bude negde i teškoća, jer nije lako odjednom promeniti način i stil rada, ma koliko to bilo zakonom propisano. Međutim, nećemo pustiti da opštine budu same u tom poslu, već smo tu da zajedno radimo", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju će se sprovoditi u objedinjenoj proceduri, što znači da će na jednom mestu moći da se završi sve, od dobijanja lokacijskih uslova do izdavanja upotrebne dozvole.

Za razliku od ranijeg perioda, kad su investitori obijali pragove državnih institucija prikupljajući potvrde i dokumentaciju, sada će država preuzeti na sebe taj posao kako bi olakšala investitorima. Sa novim zakonom, očekujem da Srbija napreduje za najmanje 50 mesta na "Doing busineš" listi Svetske banke, dodala je Mihajlović.

"Lokalne samouprave će imati ključnu ulogu u primeni zakona, s obzirom da, prema nadležnosti, upravo oni izdaju najveći broj građevinskih dozvola. Opštine neće imati materijalnih izdataka za uvođenje e-uprave, jer je planirano da Ministarstvo isporuči softver svim opštinama, a njihovi zaposleni imaće tokom cele godine obuke za primenu objedinjene procedure i izdavanje dozvola", istakla je Mihajlović.

Opštine će se, kako je rekla, praktično takmičiti između sebe, jer investitori neće ići u lokalne samouprave koje su ostale trome u izdavanju dozvola, već će ići tamo gde, ne samo da se primenjuje objedinjena procedura, već se i radi bolje od proseka.

Zakon o planiranju i izgradnji je, zajedno sa belim i crnim listama koje smo predstavili krajem prošle godine, preduslov za oživljavanje građevinske industrije u Srbiji. Sa kraćim i jednostavnijim procedurama izdavanja dozvola, uređenim tržištem i efikasnijom realizacijom projekata, zdravi deo građevinske operative moći će da stane na noge i država će ih u tome podržati, ukazala je Mihajlović.

Ona je navela da trenutno, građevinska industrija učestvuje u BDP-u sa svega četiri procenta, što je manje i od pojedinih zemalja u regionu.

Govoreći o novom zakonu o konverziji, Mihajlović je napomenula da je u pripremi.

Kad lokalne samouprave dostave podatke o imovini, a naročito građevinskom zemljištu, koji su od njih traženi, na osnovu tih podataka, kao i podataka Agencije za restituciju, biće urađena ekonomska analiza i u zavisnosti od rezultata biće predloženo rešenje koje mora biti održivo i povoljno za državu, kazala je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva