Ukazujući na značaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.



Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partnera za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.



"Spasli smo Bor", rekao je Vučić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...

 



On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.



Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.



Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.


Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.


On je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za našu vojsku.



ODNOS SA RUKOVODSTVOM CG Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. "Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju", rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.

Kazao je i da je Ikarbus još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.


Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.



Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znači smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima.



Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne računajući Irsku.



"Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge možemo da stignemo i pobeđujemo", rekao je predsednik.



PROÄŒITAJTE JOŠ - Vučić pozvao indijske biznismene: Dobićete najbolje uslove u regionu i Evropi; Naidu: Svesni smo ekonomskih potencijala Srbije



Govoreći o prodaji PKB-a rekao je da je to preduzeće bilo 90 miliona evra u minusu, i da je prethodna vlast zadužila tu kompaniju.



"Mi hoćemo zdrav ekonomski model, kapitalistički model proizvodnje kao u svetu", istakao je Vučić navodeći da to znači da radnici imaju posao, a da državi ide porez.



On je rekao i da je veoma zadovoljan posetom potpredsednika Indije Srbiji i da će to značiti nove poslove sa tom zemljom.