:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   12:05

0

165

Od gubitaša do uspešnog preduzeća

"Prva petoletka namenska" je jedina fabrika na Balkanu koja ima sve vrste proizvoda za hidraulične i pneumatske uređaje u vojnoj industriji. Od firme koja je jedva isplaćivala radnicima 20 odsto plate, za trideset meseci rada, ostvarena su prosečna primanja od 47.000 dinara.

"Uglavnom su radnici iz ovog kraja. Ja sam iz Trstenika. Zadovoljan sam platom", kaže Goran Topalović.

Njegov kolega Bojan Peljić navodi da su u fabrici zaposleni uglavnom mladi.

"Ja imam preko dve godine staža u fabrici, a imamo još mlađi sektor koji je sada tek primljen i koji treba da ide na obuku", kaže Peljić.

Trenutno se u fabrici radi minobacački program u svim kalibrima a zajedno sa SDPR-om osvojena je proizvodnja ručnog bacača granata. Trstenička "Prva petoletka namenska", 90 odsto proizvodnog programa izvozi. Nedavno je Vlada Srbije odobrila ovoj firmi tri i po miliona evra za modernizaciju opreme.

"Prošle godine smo se zajedno sa sindikatom i nadzornim odborom dogovorili da ne povećavamo plate, iako imamo uslova za tako nešto, već smo izdvojili oko dva miliona evra od naših sredstava i kupili devet novih mašina", kaže Anđelka Atanasković, generalni direktor.

Poslovođa u fabrici Zoran Vujinović kaže da su nove mašine povećale produktivnost za oko 50 odsto.

Inače je u fabrici, prema njegovim rečima, zaokružena kompletna proizvodnja, od ulaska sirovine do finalnog proizvoda.

Da bi ispunili ugovorene obaveze, u prethodne dve godine primljeno je 100 novih radnika a zbog proširenja proizvodnih kapaciteta do kraja 2018. zaposliće još 150 mladih ljudi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva