:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

201

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival


Martovski festival, to jest Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svoje jubilarno izdanje dočekuje u trenutku najvećeg dosadašnjeg uspeha srpskog dokumentarnog filma – glavne nagrade za film Mile Turajlić u Amsterdamu.



Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova skoro 4.000. Martovski festival raste, ne samo u broju prijavljenih filmova i broju dana trajanja (ove godine je pet festivalskih dana), već i u broju gostiju, programskih celina i pratećih programa, te, što je i najvažnije, domaćem i međunarodnom značaju i interesovanju stručne javnosti i široke publike.



Respektabilna ekipa selektora, vrsnih domaćih filmskih profesionalaca (reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda) izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za gran-pri festivala, u pojedinačnim katagorijama, ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja ide uz nagradu, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.



Takmičarski program 65. Martovskog festivala biće uskoro objavljen.



Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film Tierra Utopia rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, ovaj uzbudljiv film postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća.



Osim ovog ostvarenja, u sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazani napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića Dugo putovanje u rat, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.



Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivom radova. Publika će videti četiri njena filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.



Najznačajniji svetski i regionalni producenti i filmski festivali predstaviće se domaćim autorima i ponuditi im saradnju u okviru pratećih programa Martovskog festivala.



Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Europe ponudiće insajderske informacije o najkontroverznijoj svetskoj producentskoj kući. Lejla Dedić, programski producent Al džazire Balkan otkriće kakve priče zanimaju ovog regionalnog dokumentarnog giganta.



Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa festivala dokumentarnog filma iz Jihlave (Češka republika), najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i naši, domaći filmski autori.



U žirijima festivala biće najznačajniji domaći i međunarodni filmski profesionalci poput reditelja Ognjena Glavonića, Srđana Šarenca, Mine Đukić i Roberta Zubera, producentkinje Miljenke Čogelje, scenariste Vuka Ršumovića, snimateljke Bojane Andrić, montažera Vanje Kovačević i Filipa Dedića.



Brojni strani gosti posetiće Martovski festival. Osim već pomenutih, biće tu animatori Vesela Dančeva (Bugarska), Žan Lik Slok (Francuska) i Tina Šmrekar (Slovenija) direktorka londonskog festivala Olja Sova, i Petar Milat iz Zagreba i drugi.



Martovski festival ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.



Kurdski borci za slobodu, mali kineski grad koji se drastično menja pod naletom industrijalizacije, mir i spokoj amazonskih šuma – nova tehnologija i novi narativni postupci u pričanju filmskih priča preneće nas tamo gde nismo ni znali da možemo da budemo, a da se pri tom ne pomerimo iz prostora Doma omladine Beograda.



Naši najznačajniji autori animiranih filmova, Nikola Majdak mlađi i Ana Nedeljković održaće dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje, uvodeći u svet animacije nove, sveže snage.



Za profesionalce, tu je specijalni razgovor sa nagrađivanom Milom Turajlić na temu kako prezentovani i distribuirati dokumentarni film kroz mejnstrim kanale velike bioskopske distribucije i programe velikih TV kuća, kao i panel diskusija o mogućnostima distribucije kratkometražnih filmova.



Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Radio-televizija Srbije je i ovoga puta medijski partner jednog od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala.



Cena ulaznica, i ove godine, iznosiće 200 dinara po projekciji, odnosno terminu prikazivanja kratkih filmova, dok će za studente FDU i drugih filmskih akademija biti obezbeđene besplatne propusnice. 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva