:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

138

Od 1.januara elektronske gradevinske dozvole

"Tu neće biti nikakavih opraštanja", rekla je Mihajlović i ocenila da će to biti od koristi građanima, a blagodeti će osetiti i same lokalne samouprave.

Ona je ocenila da su Kancelarije za brze odgovore opravdale postojanje, "u Srbiji je izdato 20 odsto više dozvola, a u Jagodini, na primer, za ovih devet meseci koliko traje građevinska sezona, više od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine".

"To znači da se zakon zaista istinski primenjuje", rekla je Mihajlović.

"Očekivala sma mnogo više problema, ministarstvo je pomoglo svojim kapacitetima da se Zakon primeni na pravi način. Manji broj lokalnih samouprava ne primenjuje Zakon, mnogo više ih primenjuje, a postoji i konkurencija između loklanih samouporava, kada su u pitanju investitori", rekla je ministarka.

Mihajlović je rekla da zna primer jedne lokalne samouprave, od koje je investitor godinu dana čekao odgovor, i kada ga nije dobio, odustao je.

"On neće više čekati ni dan, a kamoli godinu. Otićiće u drugu lokalnu

samoupravu u kojoj će brzo dobiti sva dokumenta, otvoriti pogon i zaposliti ljude", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će proces legalizacije objekata biti "jeftin, jednostavan i brz".

Po novom Zakonu o ozakonjenju objekata, koji će biti u primeni u decembru, nije ostavljeno na volju građanima i pravnim licima da ozakone objekte, "već će to raditi država", objasnila je Mihajlović.

"Država dolazi, daje rešenje o rušenju, svima koji nisu predali ni jedan dokument o legalizaciji, i ostavlja im na mogućnost da krenu u proces ozakonjenja ili će biti srušeni", navela je ministarka.

Ona je sigurna da niko neće dozvoliti sebi da izgubi porodičnu kuću zbog 3.000 dinara fiksne takse, odnosno 10.000 za 200 kvadrata, 30.000 za 300 kvadrata.

"Mi ćemo se potruditi da postupak bude jednostavan, jer hoćemo da brzo i efikasno ozakonimo sve što je moguće u Srbiji, da bi ljudi dobili status vlasnika, a država znala sa čime raspolaže", zaključila je Mihajlović.

Mihajlović je posle posete Skupštini grada, gde je razgovorala sa predsednikom Skupštine Draganom Markovićem Palmom i gradonačelnikom Ratkom Stevanovićem, posetila šalter za brzo izdavanje građevinskih dozvola i Industrijsku zonu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva