:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2015   12:05

0

129

Očekujemo otvaranje poglavlja do kraja godine

Joksimović je podvukla da je vlada započela suštinske reforme društva.

U razgovoru sa ministrom kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnike, Joksimović je naglasila da se Srbija sigurnim koracima kreće ka krajnjem cilju - da postane funkcionalna i uređena država, saopšteno je iz njenog kabineta.

Sagovornice su se saglasile da je taj put dug i pun izazova, ali da je krajnji rezultat važan za građane Srbije.

Švedska ministarka istakla je da Srbija ima podršku njene države u procesu evropskih integracija i što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Razgovarajući o problemu migranata konstatovano je da se rešavanju problema mora pristupiti zajednički na nivou EU, a Kuhnike je pohvalila human odnos Srbije prema migrantima.

Joksimović se zahvalila Švedskoj na razvojnoj pomoći i donacijama koje su u najvećoj meri usmerene na demokratsku vladavinu, ljudska prava i poboljšanje životne sredine.

Istakla je da je Vlada Srbije pokazala posvećenost politici kontinuiranog unapređivanja ljudskih prava i sloboda, kao i rešenost da zajedno sa ostalim društvenim akterima, aktivno doprinosi uspostavljanju društva, koje neguje kulturu poštovanja ljudskih prava.

Na sastanku je bilo reči i o regionalnoj "Zajedničkoj izjavi o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBT osobama", koju je Joksimović sa ministrima i zamenicima ministara iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije i BiH potpisala u maju ove godine nakon trećeg neformalnog ministarskog sastanka u okviru IDAHO foruma u Budvi, kada su se i dve ministrke srele prvi put.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva