:

:

TV Most

Očekuje se povećanje broja obolelih od malih boginja

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

99

Očekuje se povećanje broja obolelih od malih boginja


Podaci pokazuju i da od malih boginja najviše obolevaju stariji od 30 godina, kao i deca do pet godina. "Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecifične, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje", kaže epidemilog Zavoda za javno zdravlje Beograd dr Predrag Kon, a prenosi Blic.
On dalje objašnjava da se kod takvih slučajeva jedino laboratorijskim analizama može utvrditi da li je osoba zaražena malim boginjama ili ne.


Prema njegovim rečima, od malih boginja je trenutno obolela jedna osoba starija od 60 godina, što se, kako kaže, retko dešava."Ta osoba nije vakcinisana, jer tada cepivo nije ni postojalo, ali izgleda da nije nikada ni bila u kontaktu sa virusom. Ljudi koji sada imaju, na primer, 50 i više godina teško mogu da obole, ali eto ipak se desila i to", objašnjava Kon.On smatra da je verovatnoća smanjenja malih boginja u narednom periodu mala i kaže da će se epidemija malih boginja u Beogradu preneti i u 2018. godinu i da će potrajati najverovatnije do aprila ili maja.Epidemiolozi, takođe, upozoravaju da ukoliko virus uđe u dečije kolektive zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.U Srbiji se ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, navode u Blicu, po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama, koji je važan zbog dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu, zato svi vrtići moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece, što je i etička obaveza školskih uprava i vrtića.Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji ima 361 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu.
 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva