:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

129

"Očekuje se da EU bude vidljivija u regionu"

Na forumu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije "Fridrih Ebert", rečeno je da će, zbog pojačanih napetosti u regionu zbog nejasnih perspektiva proširenja, EU u narednom periodu raditi na povećanju svoje vidljivosti u ovom delu Evrope.

"Već vidimo znake ponovne mobilizacije Evropske unije u našem regionu sa Berlinskim procesom i Berlinskim procesom Plus. Unija nije dovoljno vidljiva, s obzirom na pomoć koju je obezbedila regionu i možemo očekivati, imajući u vidu tenzije u regionu zbog nejasne perspektive proširenja, da će EU ili neke njene najaktivnije članice imati aktivniju ulogu", kaže za Tanjug predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić.

Na Forumu su se razmatrali odnosi Srbije sa glavnim partnerima, Evropskom unijom i Rusijom, kao i sa Kinom, Turskom i Emiratima.

"Vrlo je ilustrativno da dan uoči našeg skupa imamo vojne vežbe u Belorusiji i imamo vojne vežbe u okolini Bujanovca gde Srbija sa još osam zemalja, uglavnom članica NATO-a, takođe izvodi vojne vežbe", objašnjava Minić i kaže da to pokazuje da se stalno balansiraju odnosi i da ti odnosi imaju značajne odbrambene i bezbednosne dimenzije.

"Najveći značaj Rusije za Srbiju građani prepoznaju u sferi bezbednosti, jer u sferi ekonomije, Evropska unija je apolutno dominantniji partner", istakla je Minićeva.

Na skupu je rečeno da država Srbija nema jasno utvrđenu i u Narodnoj skupštini usvojenu spoljnopolitičku strategiju, međutim, rekli su učesnici, nakon 2008. godine, Beograd se opredelio za politiku "i Brisel i Moskva", odnosno za članstvo u EU i istovremeno za strateško pertnerstvo sa Ruskom Federacijom.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva