:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

180

Obustavljanje Turskog toga ne utiče na Srbiju

"Ta informacija za Srbiju ne znači ništa, već samo pokazuje odnos između Turske i Rusije", rekao je Vuletić u izjavi za Tanjug.

On je dodao da to nema nikakve veze ni sa odnosima Srbije i "Gasproma".

Vuletić kaže i da Evropa ima velike potrebe za gasom, i da bi kada bi se obustavila isporuka gasa preko Ukrajine Evropa mogla biti suočena sa velikim energetskim problemima.

On je pre nekoliko dana ukazao da Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasa tokom zime, jer se očekuje postizanje dogovora Gasproma sa EU i Ukrajinom.

Vuletić je kazao da bi naša zemlja mogla u slučaju najgoreg scenarija, ako dođe do potpune obustave ruskog gasa za Evropu, mogla taj energent da nabavi, na primer, iz Norveške i rezervi drugih evropskih zemalja.

"Trenutna situacija oko isporuke gasa je zakomplikovana, jer je Gasprom rekao da neće da isporuči Ukrajini količine gasa za koje je ona računala da će da dobije. Razlog je što je ugovor između EU, Ukrajine i Gasproma koji je potpisan pre dve godine istekao, a kojim je sva isporuka gasa Ukrajini bila avansno plaćena - unapred", kazao je Vuletić.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak saopštio je ranije danas da je Rusija obustavila pripremne radove na projektu izgradnje gasovoda Turski tok.

Ruski ministar energetike je, takođe, kazao da nema potrebe da Rusija smanjuje aktuelni nivo proizvodnje nafte, kao i da ne očekuje da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sutrašnjem sastanku u Beču smanjiti svoje proizvodne kvote.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva