:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 23, 2018   12:05

0

134

Obuka za "IT dame" i u Novom Pazaru


Zbog velikog broja prijavljenih, organizovan je kratak test poznavanja rada na računaru i informatike pa su najbolje izabrane za besplatan kurs programiranja. U sredini gde nema mnogo prilike za zaposlenje, najviše ih raduje što im je pružena mogućnost za rad od kuće.



"Nisam imala nikakvo posebno predznanje o programiranju, o veb dizajnu ili stvaranju stranica. Naučila sam da programiram neko početničko programiranje, veb stranice neke i neko početničko veb dizajniranje", kaže Dženana Serhatlić.



Lida Izberović iz Sjenice zadovoljna je predavačima koji su, kako kaže, bili odlični, trudili se i objašnjavali po milion puta sve što je trebalo. Dodaje da su radili Javu, HTML, CSS i da su prezadovoljni. 



"Najteže mi je bilo programiranje, uvod u Java programiranje iako su profesori stvarno bili fenomenalni. Pokazali su, oni svakako imaju visoko znanje o tome, ali pokazali su i strpljenje sa nama, veliko strpljenje", kaže Selma Gegić iz Novog Pazara.



Za tromesečni kurs država je izdvojila milion i po dinara, a nastava je organizovana vikendom. Polaznice kažu da zbog algoritama i matematike programski jezik Java nije bilo lako savladati za mesec i po dana. Uz iskusne predavače stekle su osnovu za dalje učenje.



"Naučile su šta je to početni korak za ulazak u bilo koji posao u programiranju, naučile su nešto osnovno o desktop aplikacijama i nešto čak i o veb programiranju", kaže Enes Kahrović, dilomirani inženjer inforamatike.



Pored programiranja, naučile su i kako da konkurišu za projekte, kako da javno nastupaju i razvijaju timski rad i da kreativno predstavljaju projekte.



"Programski jezici koji su bili tema ove nastave su dosta dobro usvojeni i moram da kažem da su dame pokazale visok stepen ne samo interesovanja i motivacije već i sposobnosti da usvoje ova znanja i to nas dodatno motiviše", kaže Tatjana Matić, državni sekretar u ministstvu trgovine,  turizma i telekomunikacija.



Svaka polaznica kursa napraviće veb sajt za neku lokalnu organizaciju ili firmu, a zajedno će uraditi i veb sajt za jednu neprofitnu organizaciju.



Ministarstvo trgovine planira da organizuje slične prekvalifikacije za programiranje, ali za neke druge programske jezike.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva