:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2017   12:05

0

138

Obradović sa delegacijom Konferencije međunarodnih NVO


Obradović je upoznao goste sa radom i učešćem delegacije Srbije u PSSE i podsetio da je bivša predsednica delegacije Aleksandra Đurović postala ambasador Stalne misije Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu.




Obradović je ponovio da se Srbija nalazi u monitoring fazi evropskih integracija, sa otvorenih 10 poglavlja, sa ciljem da u što kraćem roku uđe u postmonitoring fazu, saopšteno je iz parlamenta.



Naveo je da je Narodna skupština jedna od najtransparentnijih institucija u Srbiji i da je pohvaljena za primer dobre prakse u pogledu otvorenosti i povezanosti sa građanima.



"Oblik saradnje nevladinih organizacija i narodnih poslanika ogleda se i u neformalnim poslaničkim grupama koje ostvaruju najbližu saradnju sa civilnim sektorom", rekao je Obradović.



Kao primer naveo je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji koji blisko sarađuje sa Odborom za evropske integracije, Zelenu stolicu, nevladinu organizaciju koja prisustvuje svakoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine, neformalnu grupu Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine, Ekonomski kokus koji ostvaruje saradnju sa nevladinim organizacijama u oblasti privrede.



Kao predsednik Odbora za spoljne poslove, Obradović je istakao da je u Domu Narodne skupštine početkom novembra održano javno slušanje na temu "Sprovođenje ciljeva održivog razvoja: uloga Narodne skupštine", na koje je bilo pozvano 30 nevladinih organizacija.



Sa druge strane, ukazao je i na činjenicu da za poslednjih 10 godina Odboru za spoljna pitanja nije upućena nijedna inicijativa od strane civilnog društva.



Predsednica Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija Ana Rurk, istakla je da je tokom sastanaka sa nevladinim organizacijama stekla utisak da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, ali da je primena u praksi izazov.



Delegacija KMNVO-a interesovala se za primenu zaštite ličnih podataka, način na koji se biraju nevladine organizacije sa kojima Narodna skupština sarađuje i na koji način se vrši selekcija civilnih organizacija kojima se upućuje poziv na javna slušanja.



Obradović je naveo da je donet Zakon o zaštiti ličnih podataka, i da Srbija ima i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali da se u Srbiji stiče utisak da javnost i građani i dalje nisu u potpunosti svesni svojih prava u tom smislu.



Govoreći o odabiru nevladinih organizacija, Obradović je istakao da je Narodna skupština otvorena ka svim nevladinim organizacijama voljnim za saradnju.



Tema razgovora bila je i saradnja i usaglašenost zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, i pitanje donošenja novog Ustava Republike Srbije.



Obradović je naveo da, po njegovom mišljenju, predlog Ustava treba da potekne od Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine, i da pre samog nacrta uradi koncept sa stručnjacima iz ove oblasti, jer kako je naveo, Ustav je osnovni pravni akt svake države, koji je veoma teško napisati i primeniti u praksi, ali da su za donošenje Ustava najvažniji transparentnost, jasnoća i kriterijumi za sve tri grane vlasti.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva