:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

125

Obračun sa grupom koja je došla iz susedne zemlje

Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol tog ministarstva Ivo Kotevski, teroristi su bili stacionirani u okolini Kumanova, a u Makedoniju su ušli pre nekoliko dana.

Prema rečima Kotevskog, oni su dobro naoružani i pripremljeni, a pollicija je naišla na žestok otpor, preneli su makedosnki mediji.

Bila je, dodao je, napadnuta bombama i snajperima.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je reč “o osetljvioj ifnormaciji, te da se trenutno obaveštavaju porodice”.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja.

Iz te stranke apeluju na smirenost I uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

“Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva