:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 23, 2018   09:26

0

234

Obnovljene kulturne znamenitosti privlače turiste


Još je pod skelama Momčilov grad, jedna od najlepših srpskih tvrđava. Kroz prekograničnu saradnju, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, u njenu rekonstrukciju slilo se više od 400.000 evra, što je značajno za ceo Pirotski kraj.



"To je jedan od simbola našeg grada. Dugo godina je bila tvrđava zapostavljena, vratili smo joj stari sjaj", ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.



Evropska unija u Srbiji podržava oblast kulture ne samo kroz prekograničnu saradnju, već i programom podrške kulturi i civilnom društvu, kao i Programom "Evropa za građane i građanke" i tako finansira obnovu mnogobrojnih spomenika kulture.



"Lepenski vir, Viminacijum, Feliks Romulijana, sve posećenije su naše tvrđave. Tu bih na prvom mestu izdvojila Golubačku tvrđavu, ali privodi se kraju i restauracija i Ramske tvrđave, Tvrđave Bač. Svi lokaliteti tog tipa izazovu neverovatno pozitivnu reakciju svih posetilaca", naglašava Marija Laban, direktorka Turističke organizacije Srbije.



Organizacijama koje bi u sferi kulture da apliciraju za evropski novac, pomaže Desk Kreativna Evropa Srbija, pri resornom ministarstvu.



"Srbija je od 2014. godine već povukla preko pet miliona evra, u to ne ulazi 2018. godina jer očekujemo, imali smo veliki konkurs za kulturnu baštinu i čekamo rezultate, bukvalno za koji dan", ističe Dimitrije Tadić iz Deska Kreativna Evropa Srbija.



Ulaganje u kulturnu baštinu, od značaja je za ukupan lokalni razvoj.



"Svi ovi lokaliteti u koje je uloženo u prethodnom periodu su duplirali ili triplirali broj posetilaca koji su došli, obišli, koji su kupili ulaznice da se upoznaju sa tim sadržajem i samim tim su imali i dodatnu potrošnju u tim mestima", objašnjava Laban.



Tako je i u Subotici koja je nedavno upotpunila ponudu obnovljenom sinagogom. Ona je bila među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.



"To ispunjava sa jednim ogromnim, ogromnim zadovoljstvom čitavu jevrejsku zajednicu, To je jedan izuzetan događaj zato što sedamdeset godina nešto ovako nije bilo", ukazao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.



Poslanik SNS-a iz Subotice Milimir Vujadinović smatra da je sinagoga verovatno simbolički jedan adekvatan primer kojim se pokazuje kako teče saradnja sa centralnim organima u Briselu, pojedinim članicama EU i sa centralnim i lokalnim organima vlasti u Republici Srbiji.



U Golubačku tvrđavu uloženo je skoro sedam miliona evra, a kad se podvuče crta, bespovratna sredstva evropskih fondova od 22 miliona evra uložena su u još sedam važnih kulturnih dobara.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva