:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2018   17:00

0

199

Obnova prvih zadužbina Stefana Nemanje


Povod za ovu posetu je 850 godina od izgradnje tih manastira, prvih zadužbina Stefana Nemanje, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.



Uz patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića zdanja su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.



Tom prilikom je dogovoreno da će sve nadležne službe dati svoj doprinos kako bi se što pre pristupilo procesu obnove manastira.



"S obzirom na to da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture", rekao je Vukosavljević i ocenio da je uloga tih zadužbina i početak stvaranja srpske države jedan od stožera kulturnog identiteta.



Svi prisutni konstatovali su da u najskorije vreme treba pristupiti izradi projekata koji će definisati sve faze obnove kako bi se što pre počelo realizacija.



Vukosavljević je rekao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva